Американські фермери вимагають розслідувати причини подорожчання яєць

Джерело:  Meatinfo
яйца

За заявою фермерської групи, агенти Федеральної торгової комісії (FTC) зобов’язані вивчити причини високої вартості яєць щодо ознак роздування цін з боку провідних виробників. Вони зазначили, що жителі Штатів продовжують платити за курячі яйця більше, ніж будь-коли. зросли роздрібні ціни на яловичину

Останньою проблемою є яйця, вартість яких у грудні 2021-го зросла на 138% порівняно з 2020 роком, за даними Бюро статистики праці (BLS), досягнувши на той момент ціни $4,25 за дюжину.

Прибуток на тлі оголошених збитків

Причиною високих цін у Міністерстві сільського господарства (USDA) назвали рекордний спалах пташиного грипу на фермах виробників. Проте група Farm Action вважає, що національний антимонопольний регулятор повинен також вивчити рекордно високі прибутки провідних постачальників яєць, про що ці фермери вказали у листі, надісланому у четвер (19 січня) голові FTC Ліні Хан.

Cal-Maine Foods, яка контролює 20% роздрібного ринку яєць у США, повідомила, що її квартальні продажі зросли на 110%, а валовий прибуток збільшився більш ніж на 600%, порівняно з тим самим кварталом у попередньому фінансовому році. Ці дані компанія передала наприкінці грудня 2022-го Комісії з цінних паперів та бірж.

У Cal-Maine Foods вказали на зниження поставок яєць по всій Америці через пташиний грип, через що зросли ціни на яйця, і це, за їхніми словами, спричинило рекордні продажі. При цьому на жодній із птахоферм цієї компанії позитивних результатів тестів на пташиний грип виявлено не було.

Згідно з останніми даними Мінсільгоспу США, виробництво яєць у країні станом на жовтень 2022-го було приблизно на 5% нижче порівняно з 2021 роком. Проте обсяги цієї продукції у грудні скоротилися на 29% порівняно з початком 2022 року. На думку Базеля Мушарбаша, адвоката Farm Action, це значне падіння виробництва яєць, але воно не пояснює ціни, що настільки зросли.

“Ми хочемо, щоб фахівці FTC покопалися і з’ясували, чи не завищують виробники споживчі ціни”, – заявив Мушарбаш.

У FTC, куди звернулися журналісти “Рейтера” з питанням про можливість перевірки карткової змови виробників яєць, відмовилися від коментарів.

У своїй заяві Cal-Maine Foods стверджують, що підвищенню цін сприяв не тільки пташиний грип, а й виробничі витрати, що зросли.

The American Egg Board, група з оцінки ринку курячих яєць, повідомила, що роздрібні ціни на цю продукцію відображають безліч факторів і що оптові розцінки на яйця починають знижуватися.

Як раніше повідомили в американському Мінсільгоспі, з початку 2022-го, головним чином у березні та квітні, майже 58 мільйонів курей-несучок та індичок загинули через пташиний грип або були вбиті навмисно з метою боротьби з поширенням вірусу. Повідомляється, що попередній найбільший спалах цього вірусу, який стався в 2015-му, став причиною загибелі близько 50,5 мільйона птахів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!