Алжир дозволить імпорт французької пшениці через війну в Україні

пшеница

Алжир дозволить імпорт французької пшениці в березні через збої в постачанні з Чорного моря, заявили трейдери в четвер, скасувавши недавнє обмеження, яке вдарило по найбільшому експортеру пшениці до ЄС.

Відносини між Францією та її колишньою колонією були зіпсовані у жовтні, коли президент Еммануель Макрон поставив питання, чи існувала алжирська нація до французького колоніального панування, звинувативши її також у переписуванні історії своєї колонізації.

Алжирська державна зернова агенція OAIC закупила близько 600 000 тонн продовольчої пшениці в середині січня, але, за словами трейдерів, заборонила французьку пшеницю через дипломатичну напругу з її провідним постачальником.

“Нас поінформували, що через кризу OAIC дозволить постачання французької пшениці замість чорноморської для відвантаження в березні”, – сказав один із трейдерів.

Очікувалося, що дешевші чорноморські поставки з Румунії, Болгарії та України дозволять частково закривати потребу у пшениці.

Проте спецоперація Росії в Україні призвела до закриття українських портів, а чутки про те, що болгарська та румунська влада може уповільнити експорт, щоб знизити попит, також викликали занепокоєння на зернових ринках.

Отримати коментар OAIC не вдалося.

Відновлення торгівлі, ймовірно, стане полегшенням для Франції, експортні прогнози яких були знижені в останні місяці через втрату частки ринку в Алжирі.

Вважається, що агентство OAIC, є одним із найбільших у світі покупців пшениці та основним експортним ринком пшениці з ЄС, виключило французьку пшеницю з кількох тендерів під час дипломатичного скандалу. Агентство OAIC наполягало на посиленні конкуренції, змінивши умови тендеру, щоб допустити постачання з Чорноморського регіону до участі у торгах.

За словами трейдерів, агентство, ймовірно, вже дозволило французькій пшениці брати участь у своєму останньому тендері, під час якого було закуплено близько 700 000 тонн продовольчої пшениці для відвантаження у квітні.

Трейдери очікують збільшення постачань із Франції та інших країн ЄС через поспішну заміну українських та російських постачань в Африці та на Близькому Сході.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!