Аграрний сектор за рік війни втратив динаміку розвитку на кілька років, – Сольський

війна

В Україні десь 20% орних земель зараз знаходяться під окупацією і будуть найбільш заміновані. Більшість проєктів з переробки чи розвитку заморожені, відкладені або анульовані. Динаміку на кілька років втратили практично в кожній сфері.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час пресконференції в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

За його словами, в 2021-му році мали рекордний врожай – 108 млн тонн зернових. У 2022-му – лише трохи більше 60 млн т. Більшість проєктів з переробки чи розвитку заморожені, відкладені або анульовані. Втратили динаміки розвитку на кілька років.

«Ми однозначно втратили і продовжуємо втрачати. Перше, десь 20% орних земель зараз знаходяться не під контролем України. Землі давали країні в основному ранні озимі зернові: пшеницю, ячмінь, і соняшник. Саме ці землі будуть найбільш заміновані. Кожен рік розвивалися. У 2022-му більшість проєктів з переробки чи розвитку заморожені, відкладені або анульовані», – зауважив Микола Сольський.

Хоча деякі речі міністра торік сильно дивують. Наприклад, в 2022-му вперше почали експорт насіння кукурудзи у великій кількості в Європу.

«Ми стали настільки конкурентними, що витісняємо французьких виробників навіть в період війни. Що мені дає надію, то це конкурентне середовище. Кожен фермер щось представляє, це не випадкова людина в цій сфері. Більше 90% полів на підконтрольній території були засіяні, майже все зібрано. Фантастичні ціни на газ та транспорт, все одно посушилося і якось вивезли зерно. Абсолютна більшість аграріїв заплатили орендну плату до нового року. Фермер – це не тільки про гроші, а про стиль життя. Він, не дивлячись на всі обставини, в наступному році планує знову засіяти, у нього іншого плану немає», – зауважив Микола Сольський.

На думку міністра, динаміка така, що наступного року в Україні зберемо ще менше, ніж в цьому.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!