Аграрії закликають депутатів заморозити кредити для агропідприємств на окупованих територіях

Джерело:  GrowHow.in.ua
кредит

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) звернулася до парламентарів з проханням підтримати важливий для окупованих агропідприємств проєкт закону про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо кредитування на період дії воєнного стану (№11180-1 від 02.05.2024). 

Документ заморожує до завершення війни стягнення та виплати за кредитами від агровиробників окупованих регіонів, які виїхали на підконтрольну територію України. У ВАР називають цю проблему ключовою для таких аграріїв.

Законопроєктом пропонується закріпити на період дії воєнного стану законодавчі норми стосовно заборони банкам стягувати з суб’єктів господарювання, виробничі потужності яких станом на 24 лютого 2022 р. було розміщено на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, та пов’язаних фізичних осіб-поручителів забезпечення або заставу за кредитами, які були надані під державні гарантії на портфельній основі та/або за якими надавалася державна фінансова підтримка, як часткова компенсація відсоткової ставки.

У ВАР зазначили, що реалізація положень законопроєкту сприятиме узгодженню норм цивільного законодавства та законодавства про споживче кредитування, а також дозволить бізнесу, який до 24 лютого 2022 р. здійснював свою діяльність на тимчасово окупованих територіях, відновити її та наділі виконувати свої зобов’язання перед банками-кредиторами за раніше залученими кредитами.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!