Аграрії Полтавщини обмолотили 15% площ під ранніми зерновими

Джерело:  Суспільне
жнива

Близько 200 тисяч тонн ранніх зернових зібрали аграрії Полтавщини. Нині молотять, зокрема, озиму пшеницю, ячмінь та ріпак. Про це Суспільному розповів заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій. Ранні зернові та зернобобові культури у регіоні засіяні на площі понад 300 тисяч гектарів.

На полі фермерського господарства у Решетилівській громаді щодня працює два комбайни. На площі понад 100 гектарів збирають урожай озимого ріпаку.У господарстві розпочали жнива із 15 липня. Це пізніше, ніж зазвичай, розповів Суспільному агроном Сергій Лифар.

Погода вносила свої корективи, були дощі, які через вологість зерна не давали проводити збиральну кампанію. На даний момент у нас триває збирання озимого ріпаку. Ця культура розміщена на площі 300 гектарів. Скажемо, половину на даний час уже зібрали. Урожайність десь 4 тонни (з гектара – ред.), що непогано”, – агроном фермерського господарства “Василенко” Сергій Лифар.

Нині аграрії Полтавщини зібрали урожай ранніх зернових культур на 15% площ. Молотять, зокрема, озиму пшеницю, ячмінь та ріпак, каже Олег Палій.

Намолочено близько 200 тисяч тонн зерна при середній урожайності 50 центнерів з гектара, що більше на 10 центнерів, ніж минулого року”, – заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

За словами Олега Палія, під ранні зернові та зернобобові в області відведено 327 тисяч гектарів площ.

Пшениці 231 тисяча гектарів, жита – 4 тисячі, ячменю 82 тисячі, гороху – 8,5 тисячі, вівса – 2,2 тисячі гектар. Крім того, озимого та ярого ріпаку – 44 тисячі гектар. Урожайність і валовий збір очікується дещо вище, ніж минулого року. Десь 1,5 мільйони ранніх зернових плануємо, більше 1 мільйона тонн тільки пшениці”, – заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій.

Проблема є в тому, що немає здорових реалізаційних цін на продукцію вже готову. Посівний матеріал – це все дорого, пальне – дорого, а як до продукції доходе, мабуть, деякі культури не перекривають і своїх затрат”, – агроном фермерського господарства “Василенко” Сергій Лифар.

Як розповів Суспільному заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Палій, завершити збір ранніх зернових в області мають на початку серпня.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!