Аграрії Казахстану в умовах низької ціни та нерентабельності вирощування пшениці збільшують сівбу соняшнику

микс

Приміром, цього року зерносіюча Костанайська область збільшила площі під культурою до 750 тис. га. Як заявили в Національній асоціації переробників олійних культур, найбільш затребуваним з олійних зараз є соняшник.

«Яка культура буде затребувана восени – важко сказати. Експерти з Національної асоціації експортерів повідомляли, що восени в Казахстані залишиться надто великий залишок зерна і вартість пшениці не зростатиме. І якщо ми знову отримаємо добрий урожай зерна, я навіть не знаю, куди його діну. У багатьох продукція минулого року на складах. Вирішив, що цього року приділю більше уваги олійним», – розповів голова селянського господарства з Костанайської області.

Тим часом, як заявляють експерти, найбільш затребуваним із олійних зараз є соняшник.

«На першому місці знаходиться, звісно, соняшник. На другому – соєві боби, оскільки високобілковий соєвий шрот – обов’язковий компонент у раціоні птиці, потрібна щомісячна стабільна поставка, тому напрямок переробки сої буде неодмінно розвиватися. Ріпаковий шрот найбільш затребуваний в раціоні ВРХ молочного напряму, а в Казахстані взято курс на активний розвиток молочно-товарних ферм. Що стосується льону – ми скоро відкриваємо ринок Китаю в плані експорту лляного шроту та макухи. Раніше ми стабільно відправляли до КНР лише лляну олію. Саме на ці 4 культури орієнтуватимуться маслозаводи Казахстану, які готові їх стабільно закуповувати для переробки», – розповів голова правління Національної асоціації переробників олійних культур Ядикар Ібрагімов.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!