Афганістан переходить на власне зерно, імпорт із Казахстану скоротиться

Афганістан

Міністерство сільського господарства Талібану оголосило про те, що має намір закуповувати зерно пшениці у своїх фермерів. Як повідомив агенції «АПК Новини Казахстану» представник Торгово-промислової палати Афганістану в Республіці Казахстан Атай Олфатуллах, імпорт із Казахстану знизиться.

«Міністерство сільського господарства Талібану оголосило про те, що почне купувати надлишки пшениці у фермерів Афганістану та зберігати придбане зерно. Захід запроваджується для того, щоб контролювати ринкові ціни. У міністерстві заявили також, що додаткова кількість пшениці зберігатиметься на елеваторах і буде випущена на ринок у разі високих цін, а також у разі надзвичайної ситуації», – пояснив наш співрозмовник.

Міністерство сільського господарства Талібану стверджує, що у 13 провінціях Афганістану є 38,8 тис. тонн пшениці.

«За даними міністерства, провінції Кундуз, Тахар, Бадахшан, Саманган, Кандагар, Герат, Фарах, Балх, Сарпул, Фарьяб, Німроз та Бадгіс мають потенціал для виробництва додаткової пшениці. У міністерстві повідомили, що для закупівлі пшениці у фермерів цих провінцій під керівництвом фінансового та адміністративного заступника міністерства створено комісію з представників відповідних установ», – сказав Олфатуллах.

Він також зазначив, що раніше такого заходу в Афганістані не було.

«Вони хочуть купувати в афганських фермерів, а раніше такого не було, і в ході цієї роботи вони хочуть це зробити з двох причин: по-перше, щоб підтримати фермерів і, по-друге, контролю ринкових цін. В останні 4 місяці афганські борошна закуповували пшеницю на місцевому ринку, через це імпорт із Казахстану знизився», – зазначив представник Палати.

Закупівля місцевої сировини обходиться афганським переробникам набагато дешевше. За його словами, зараз пшениця 3 класу коштує в Афганістані $270. Якщо її закуповувати в Казахстані, витрати збільшуються на $88.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!