Афганістан не відмовиться від казахстанського зерна та борошна

мука

Незважаючи на те, що керівники низки борошномельних підприємств Афганістану просили уряд заборонити імпорт борошна з сусідніх країн, серед яких і Казахстан, зроблено цього, мабуть, не буде. Як заявив в інтерв’ю агенції «АПК Новини» представник Торгово-промислової палати Афганістану в Республіці Казахстан Атай Олфатуллах, Афганістан обов’язково купуватиме зерно та борошно з Казахстану. Однак обсяги у 2024 році будуть не ті, що були у 2022 році.

– У 2022 році сума імпорту-експорту між Афганістаном та Казахстаном доходила до $1 млн, – повідомив О. Олфатуллах. – Нині закупівлі зменшилися. Не було бюджету на закупівлю. До того ж, у 2023 році ситуація в Казахстані з пшеницею була не дуже гарною і афганці почали закуповувати російське борошно через Казахстан, Іран, Каспійське море, порт Туркменбаші (і, до речі, купують досі). Це було вигідно. Але цього року ситуація змінилася. По-перше, Афганістану потрібно від 2 до 3 млн. тонн щорічно. Наразі ситуація в країні така, що селянам заборонили вирощувати мак. І всі вони вирощують пшеницю. Наприклад, цього року вона вродила дуже добре. На даний час вартість хорошої пшениці 3 класу складає $260. Якщо закуповувати таку пшеницю з Казахстану, до Афганістану вона коштуватиме щонайменше $400.

Також, за словами нашого співрозмовника, в Афганістані збільшилося мито на зерно та борошно.

– Якщо раніше за 1 тонну пшениці ми оплачували $25, то зараз майже $40. За борошно було $35, зараз мито становить $55.

Афганістан купуватиме казахстанське зерно у будь-якому разі, упевнений Атай Олфатуллах. Швидше за все, активний продаж розпочнеться після серпня.

– Якщо Афганістан виростить добрий урожай зерна, чи будуть активні закупівлі з Казахстану цього року?

– Щороку нам потрібно 6 млн. тонн зерна. Від 2 до 3 млн. тонн ми вирощуємо самі, від 3 до 4 млн. тонн ми закуповуємо. Цього року понад 3 млн. тонн зерна є свого. Раніше було дозволено експорт і Пакистан закуповував нашу пшеницю. На даний час експорт пшениці з Афганістану заборонено. Тож цього року всі борошномели закуповували лише для внутрішнього ринку. Щодо того, що запровадять заборону на закупівлю казахстанського борошна – цього не буде, сто відсотків, я гарантую. Навіть якщо афганські борошномели проситимуть. Афганці казахстанське борошно люблять, їм подобається. Навіть цього року вона була не дуже хорошої якості, до того ж вона була дорожчою, ніж хороше російське борошно. Але все одно її закуповували, просто афганці беруть на ім’я, за впізнаваним і перевіреним брендом. І є ринок із гарантією і без гарантії. Сто відсотків афганці купуватимуть. Але восени до кінця вересня почнуть. Але може бути не як у 2022 році, коли кожному афганському млину давали по 30-50 тис. тонн тендеру. Нині такого не буде.

– Чому Афганістан вважає за краще закуповувати зерно і борошно з Казахстану, якщо в росії дешевше?

– Афганістан тільки цього року купував борошно з росії, тому що в Казахстані не було хорошої якості борошна та пшениці. Пшеницю не закуповуємо, бо вона дорога із Росії.

Як повідомлялося, у травні зернопереробники Афганістану призвали тимчасовий уряд відмовитися від імпорту борошна. У червні влада Казахстану, навпаки, заявила про зростання експорту зерна і борошна до цієї країни. Борошномели Казахстану вважають, що незабаром не зможуть постачати свою продукцію на експорт взагалі в жодні країни. Багато підприємств завершать цей рік банкрутами.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!