АЧС в ЄС демонструє значно більше випадків, ніж у 2020 році

На початку листопада на свинарських фермах у ЄС та деяких сусідніх країнах вже було виявлено більше випадків АЧС, ніж за весь 2020 рік, причому особливо різке зростання було зареєстроване в Румунії.

Цього року спалахи африканської чуми свиней (АЧС) були зареєстровані у 13 європейських країнах. За даними Friedlich-Loeffler-Institut (FLI) на основі даних Системи сповіщення про хвороби тварин (ADNS), у Європейському Союзі, включаючи Сербію, Молдову та Україну, було виявлено 11 755 інфекцій у диких та домашніх свиней станом на минулу п’ятницю. Росія не включена до цієї статистики. Усього за 2020 рік сталося 12315 спалахів АЧС; очікується, що цей рівень буде перевищено цього місяця.

У домашніх свиней кількість зареєстрованих нині спалахів АЧС вже значно перевищує минулорічний рівень (1241 випадок) і становить 1676 випадків. Безславним лідером тут є Румунія із 1495 спалахами; це на 42% більше, ніж за минулий рік. У Польщі цього року зареєстровано 119 випадків АЧС серед домашніх свиней порівняно зі 103 у 2020 році. У Сербії спалахи подвоїлися з 16 до 32 випадків. У Німеччині досі було зареєстровано лише три випадки захворювання, виявлені у липні у господарствах Бранденбургу.

У Бельгії та Греції все спокійно

Що стосується захворюваності на популяцію кабанів, за даними FLI, у 2020 році загалом було виявлено 11 074 випадки АЧС; на початок листопада 2021 року кількість спалахів склала 10 079. На частку Угорщини припадала більшість із них – 2 474 випадків; за нею слідують Польща (2311) і Німеччина (2198). Зі списку країн, що постраждали від АЧС, зникли Бельгія та Греція. У Болгарії поширення хвороби тварин серед популяції кабана помітно знизилося з 533 випадків у попередньому році до 202 випадків останнім часом; у Словаччині, з іншого боку, відбулося значне збільшення – з 388 до 1498 випадків АЧС.

Новий генотип АЧС виявлено в Китаї

У Китаї, за словами вчених Харбінського інституту ветеринарних досліджень Китайської академії сільськогосподарських наук (CAAS), тим часом також було виявлено наявність вірусів АЧС генотипу I. Це було звичайним явищем у Португалії та Іспанії протягом кількох десятиліть у 20 столітті і зараз є ендемічним. захворюванням на італійському острові Сардинія. На думку дослідників, цей тип вірусу менш вірулентний і характеризується хронічною клінічною картиною з некротичними ураженнями шкіри та набряками суглобів. На думку вчених, заражених свиней легше не помітити на ранніх стадіях спалаху, а ефект потенційної вакцини на основі генотипу II, ймовірно, буде дуже обмеженим.

 

Meatinfo

Позначки:, , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!