2024 рік залишиться непростим для європейського свинарства

Джерело:  Meatinfo
свини

2024 рік залишиться непростим для європейського свинарства. Деякі фактори прискорили скорочення виробництва свинини в блоці за останні кілька років, наприклад, африканська чума свиней у Східній Європі та Німеччині; високі витрати через неврожай та зростання цін на енергоносії; а також суворі стандарти та правила щодо благополуччя тварин та навколишнього середовища, що також впливає на витрати свинарів.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), обсяг виробництва в Євросоюзі в 2024 році досягне 20,7 млн тонн, йдеться в опублікованій у січні доповіді. Це є зниженням на 0,72% порівняно з 20,850 млн тонн минулого року. Проте виробництво блоку вже впало на 12,34% із зареєстрованих у 2021 році 23,620 млн тонн. Враховуючи рівень виробництва, продовжується тенденція збереження високих цін на свинину, що зрештою впливає на привабливість споживання на внутрішньому ринку. та експорт. Це фактор, який має сприяти Бразилії на міжнародному ринку, оскільки вона матиме рекордне виробництво та доступні ціни. США також збільшать свій експорт і збільшать частку на світовому ринку настільки, що стануть найбільшим світовим експортером свинини у 2024 році, хоч і з невеликим відривом, якщо прогнози Міністерства сільського господарства США підтвердяться.

За прогнозом відомства, Євросоюз має експортувати цього року 3,100 млн тонн, стільки ж було у 2023 році. США ж мають експортувати 3,116 млн. тонн у 2024 році. Європа втрачає значний простір у переговорах настільки, що з 2020 року, коли на зовнішні ринки було відвантажено 5,18 млн тонн, скорочення вже досягло 40,1%.

Варто зазначити, що навіть за найвищих цін на живих свиней у блоці у місцевих виробників немає великого стимулу збільшувати виробництво через жорсткі правила добробуту тварин та екології, що зрештою призводить до збільшення витрат на території підприємства. Крім того, високі ціни призводять до зниження споживання. Якщо попит не збільшується ні всередині, ні зовні, немає потреби у розширенні. Ціни мають стабілізуватись на високому рівні порівняно з іншими ринками, а виробництво має збалансуватися на нижчому рівні порівняно з минулим десятиліттям.

Інші цифри, які привертають увагу, — це загальне поголів’я свиней та чисельність свиноматок, які знаходяться на найнижчому рівні з 1999 року.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!