Казахстан отримав найнижчий врожай зерна за останні роки

сбор урожая зерновые

Міжнародна зернова рада у вересневому огляді залишив незмінною більш ранню оцінку виробництва зерна в Казахстані в 2021/2022 маркетинговому році – 16,4 млн тонн. Варто відзначити, що це найнижчий показник за останні роки.

Всі три літні місяці прогнози експертів знижувалися. Тепер, коли весь урожай зібрано, різких коливань в оцінках не передбачається, і озвучену цифру можна вважати більш-менш остаточною.

Як би там не було, отриманого обсягу зерна країні вистачає як для власних продовольчих потреб (2,7 млн ​​тонн), так і для експорту (7,9 млн тонн). Імпорт прогнозується на рівні не більше 0,7 млн ​​тонн. Кінцеві запаси очікуються в обсязі 1,3 млн тонн.

Прогноз щодо врожаю пшениці також не змінився – 12,5 млн тонн, при внутрішньої продовольчої потреби в 2,6 млн тонн. Імпорт очікується на рівні 0,6 млн тонн, експортний потенціал – 7 млн ​​тонн. Обсяг кінцевих запасів складе 1 млн тонн.

Російський ринок зерна, який має на Казахстан найбільший вплив, за минулий місяць ще трохи просів в прогнозі виробництва – на 1 млн тонн, до 115,5 млн т. Відповідно, можливий експорт теж незначно скоротився, до 42,8 млн тонн. Кінцеві запаси також трохи просіли – до 13,8 млн тонн.

Якщо окремо говорити про виробництво російської пшениці, то воно оцінюється експертами в 75 млн тонн. Показники експорту також не зрушили з місця, завмерши на позначці 34,1 млн тонн. Кінцеві запаси без змін – 12,3 млн тонн.

 

Загальний стан речей на ринку

Світовий прогноз виробництва всіх видів зерна в 2021/2022 мг з минулого місяця піднявся на 5 млн тонн, до 2288,5 млн т (+ 3% до минулого сезону). Це сталося завдяки серйозному збільшенню врожаїв кукурудзи і сорго, враховуючи навіть деяке скорочення оцінок по пшениці, ячменю та вівсу.

Перспективна оцінка кінцевих запасів підвищена з минулого місяця на 10 млн тонн, до 599 млн тонн – головним чином, завдяки кукурудзі. Очікується, що після чотирирічного падіння світові запаси зерна повинні стабілізуватися.

Завдяки збільшенню відвантажень пшениці, прогноз світової торгівлі всіма видами зерна підвищено з минулого місяця на 2 млн тонн, до 416 млн тонн. Хоча цей показник на 11 млн тонн нижче торішнього – через зниження поставок кукурудзи та ячменю.

 

ElDala

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!