100 тис тонн зерна та олії будуть відвантажені в умовах часткового перекриття Чорного та Азовського морів

Мариупольский порт
UkrAgroConsult

Росія заявила про перекриття частини Чорного та Азовського морів на час тренування свого флоту з 13 по 19 лютого. Можуть бути блоковані три ділянки Чорного моря та вихід із Азовського моря. Ці навчання не можуть не позначитися і на аграрному експорті України, оскільки частка експорту через морські порти цих морів перевищує 80%. Тому будь-які затримки експорту вплинуть як на українські, так і світові ринки.

Вплив на виконання контрактів.

Доступ до глибоководних портів здійснюватиметься за залишеним коридором шириною не менше 12 морських миль. Глибини цього коридору дозволяють проходити судам класу не вище за хенді. Згідно з лайн-апом, на період навчань очікується підхід шести кораблів (82тис.т зерна, 30тис.т шроту та 16тис.т олії), всього один з яких 50-ти тисячник. Таким чином, заплановане зерно має бути відвантажене повною мірою.

Вплив на ціни.

Ф’ючерси пшениці та кукурудзи ростуть. Фізичний ринок завмер чекаючи прояснення ситуації.

Вплив на ринок фрахту.

Частина судновласників може відмовитися заходити в ризиковану зону, ймовірне зростання фрахтових ставок та страхових платежів.

Вищезазначені процеси можуть серйозно вплинути на конкурентоспроможність експорту українського зерна внаслідок зростання ризиків простою суден, а також збільшення витрат на морську логістику. Крім того, підвищується тиск на внутрішні ціни на зерно та олійні в рамках grain origination. Сподіваємося, це лише чергове інформаційне вливання, яке не матиме негативних наслідків для українського експорту. Адже не перші подібні вчення.

На момент написання матеріалу стало відомо, що Росія скасувала блокування Азовського моря для військових навчань. Але, оскільки на порти Чорного моря припадає 95% українського експорту, а на Азовського лише 5%, це послаблення не сильно змінює загальну картину.

Детальна інформація про експорт зернових культур і продуктів їх переробки, баланси попиту і пропозиції, цінові тенденції, стан посівів та хід збиральної/посівної кампанії в країнах Чорноморського регіону, доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, що надає швидкий доступ до щоденної оперативної інформації агро ринку Причорномор’я, аналітичних звітів та прогнозів, історичних даних, а також ефективних інструментів для обробки та завантаження даних.

Підвищіть свою ефективність з допомогою агро аналітики вже зараз!

Реєструйтесь, щоб отримати розширений демо-доступ на 7 днів:

http://agrisupp.com/ru/register/1

 

УкрАгроКонсалт

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!