В обход Польши. Как украинскому аграрию выйти на итальянский рынок

Источник:  AgroPortal.ua
Італія

Италия является одним из главных экспортных рынков Европы. Культура потребления украинской продукции на итальянском рынке присутствует уже давно. Однако только сейчас Италия получила хорошую возможность покупать агропродукцию непосредственно у украинских производителей с поставкой по суше.

Об этом AgroPortal.ua рассказал коммерческий директор и соучредитель брокерской компании Spike Brokers Александр Соловей. Недавно он вернулся из бизнес-тура по Европе, в рамках которого развивал новые возможности сбыта для украинских аграриев, в частности на итальянском рынке.

По словам специалиста, компания нарабатывает связи и возможности работы в Италии, проводит нетворкинг с крупнейшими переработчиками и покупателями.

«Вже встиг зустрітися з давніми партнерами для обговорення розвитку наших клієнтів — українських аграріїв. Важливо наголосити, що мінімальний рівень протеїну для української продовольчої пшениці, прийнятий у італійських переробників, становить 11%, тоді як практика її експорту через морські порти України вимагає від 11,5%. Тому виробники, які знаходяться на заході України, можуть вигідно співпрацювати з італійськими переробниками та бути спокійними щодо оцінки якості своєї продукції. Адже вона повністю задовольняє вимоги італійських переробників», — розповідає Олександр Соловей.

У Spike Brokers зазначають, що сьогодні ринок фрахту суходолом продовжує коригуватися і знаходити оптимальну ціну. Сприятливість збуту суходолом поступово збільшується. Компанія активно реалізує продаж продукції клієнтів із відвантаженням через Чоп на різні станції північної Італії. Основні товари в цьому напрямку — кукурудза, пшениця, соняшниковий та соєвий шрот, олія та соя.

Вартість логістики в цьому напрямку постійно змінюється та адаптується до реалій ринку. На сьогодні через західні кордони України експортується близько 1-1,5 млн т агропродукції, і прогнозується, що ці показники зростатимуть. На сьогодні вартість логістики з Чопу до Італії складає близько €40, що робить досить конкурентним такий збут суходолом у напрямку Італії щодо альтернативних морських каналів.

У Spike Brokers наводять останні індикації покупців у напрямку Італії станом на 1 березня.

Кукурдза:

DAP Італія (пн.) ~ €180-182;

CIF (порт) ~ $193-194.

Пшениця:

DAP Італія (пн.) 11pro ~ €190-195;

DAP Італія (пн.) 11pro (липень-серпень) ~ €190-195;

IF Італія (порт) 11.5pro ~ $222-225;

CIF Італія (порт) 10.5pro ~ $202-205;

CIF Іспанія (порт) 10.5pro ~ $200-204.

Соя:

DAP Італія (пн.) ~ €400-410.

Метки: , , , , , ,

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!