Олійно-жирова галузь 2020: тенденції, прогнози, перспективи

64 переробних підприємства, 48 олійноекстракційних заводів, експорт в більш ніж 120 країн світу та $350 млн інвестицій — все це олійна-жирова галузь України. Які ж виклики та прогнози чекають на учасників ринку у новому маркетинговому сезоні говорили провідні українські та міжнародні експерти на 7-ій міжнародній конференції Black Sea Oil Trade 2019.

— Олійно-жирова галузь в Україні є надзвичайно потужною. За останні двадцять років збільшилась кількість заводів з переробки, побудовано 64 комплекси. У 2018-2019 роках ми збільшили виробництво ріпакової олії. Зазначу, що сьогодні у нас по площі 1,3 млн гектарів під ріпаком. Збільшився експорт. Єдине, що наразі турбує – розгляд питання ринку землі. Я, як представник міністерства, хочу сказати, що я «за» зняття мораторію… Оскільки, навіть зараз по інвестиціям ми відчуваємо, що деякі аграрії притримують гроші в очікуванні відкриття ринку землі і це стає негативним фактором розвитку, — сказала екс-в.о.міністра аграрної політики і продовольства України Ольга Трофімцева.

Експерти відзначають, що нині потрібно робити акцент на органічному виробництві та якості, що значно збільшить додану вартість, інвестувати у селекцію. Не варто також забувати про нішеві олії (високоолійну соняшникову олію, канабісову та ін.), а також зростання попиту на рослинні жири та здорове харчування.

Тенденцій та прогнози

На думку генерального директора “УкрАгроКонсалт” Сергія Феофілова, у поточному сезоні посилиться і глобальна, і регіональна конкуренція на сировинних ринках.

Фактори, які визначать рух глобального ринку та регіональних ринків (у тому числі і України):

  • Невизначеність та невпевненість у перспективах розвитку економіки.
  • Зниження темпів росту споживання.
  • Падіння темпів зростання глобальної економіки, про що йдеться, як повідомив С. Феофілов, у звіті Світового банку (World Bank Report “Global Economic Prospects”).
  • Політичний фон і політичні рішення. Вплив цієї групи факторів буде зростати.

Що у такому випадку пропонують експерти:

  1. Посилити державну підтримку аграрного сектору. До слова, продукція АПК, за експертними оцінками, становить 42,9% загального експорту України.
  2. Формувати «національних чемпіонів».
  3. Дотримуватись принципу виправданого втручання держави у національну економіку.
  4. Адаптуватись до рішень.Є ще фактор національної валюти (девальвація майже усіх національних валют). Експерти відзначають, що лише українська гривня укріпилась останнім часом більш ніж на 10%, всі інші конкуренти української валюти «просіли».

Ризики для ринку України:

  • Фактор відкриття ринку землі.
  • Фактор продовження торгової війни.

Соя

— Внаслідок введення нового режиму оподаткування ПДВ операцій із експорту сої ціни на внутрішньому ринку «обвалились». Були зменшені площі під сою на 11%. А урожай у 2019 році зменшився майже на 27%, — говорить Сергій Феофілов.

Який був прогноз для ринку сої України?

Два останні роки ми тільки чуємо про те, що соя із експорту буде перенаправлена на внутрішню переробку (переробка на підприємствах України, експорт впаде). Однак, цей прогноз, за словами експерта, не надто виправдався.

— Впала переробка на 24%. Зменшилась загальна пропозиція по урожаю. У вересні-березні ми побачили падіння експорту сої на 35%, — відзначає Сергій Феофілов.

Ріпак

Зазначимо, що з 1 січня відбудеться введення нового режиму оподаткування ПДВ операцій із експорту і на ріпак.

NB: Зараз прослідковується така тенденція:ріст експорту ріпаку більш, ніж на 18%.

Прогнозовано, що переробка всередині країни буде перебувати на тому ж рівні. Є декілька сценаріїв, на думку експертів, на цей сезон:

  1. Сезон, коли введення нового режиму оподаткування ПДВ операцій із експорту ріпаку та сої буде знаходитись на тому ж рівні.
  2. Новий уряд ініціює нові зміни та модифікації в режимі експорту сої та ріпаку.
  3. Прогнозують також збільшення площ під ріпаком та соєю, які фактично після незначного скорочення будуть відновленні.

NB: Експерти підкреслюють, що попит на ріпаковий шрот значно зростає, однак не настільки, як на соєвий шрот та соняшникову олію.

За даними УкрАгроКонсалт, для України ринком №1 залишається ЄС, при цьому існують перспективи подальшого нарощування обсягів торгівлі. Прикладом може стати ринок соєвого шроту. Потреба ЄС в цьому продукті переробки сої оцінюється на рівні 30 млн тонн, половину з яких Європа імпортує. Україні потрібно тільки наростити переробку соєвих бобів і, скориставшись нагодою, закріпитися на цьому ринку. Очевидно, що істотно потіснити соєвих гігантів США, Аргентину та Бразилію не вдасться, проте зайняти свою нішу цілком досяжно.

Відзначимо, експерти також озвучують позитивні прогнози у виробництві ріпаку очікується новий рекорд на рівні 3,3 млн тонн.

Соняшник

— Заводи з виробництва соняшникової олії модернізуються, встановлюються лінії з рафінації, дезодорації. Експорт сирої олії — вчорашній день. Сьогодні можна сміливо говорити, що у нас немає заводів рівня 20-річної давності. В даний час країна виробляє 6,4 млн тонн олії, з яких — 6 млн тонн експортується, а це — 60% світового експорту, — зазначив генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.

Також експерт підкреслив, що виробництво соняшнику в поточному році, за різними оцінками, складе 14-14,5 млн тонн. Станом на 4 вересня зібрали 1,4 млн тонн.

За даними УкрАгроКонсалт, ціни на соняшник будуть не надто високі. Площі під посів не будуть відрізнятись від попередніх років стабільні. Відзначається хіба що ріст урожайності, що є наслідком застосування аграрних технологій та пристосування до зміни кліматичних умов.

— В Україні оцінки врожайності соняшнику варіюються від оптимістичних — 16 млн т до консервативних — 14,5-15 млн т, — зазначив старший аналітик дослідницької компанії Oilword (Німеччина) Артем Хаммершмідт.

NB: Тенденція така: соняшникова олія переходить в категорію преміум класу, що може значно стимулювати ріст цін та розвиток галузі.

Та чи стане високоолійна соняшникова олія національним брендом ще й досі питання. На жаль.

Деякі з експертів переконані, що досить висока бідність країн не дозволить «вистрілити» високоолійній соняшникові олії та стати загальновживаною у світі.

— Раніше ми виробляли 25-30% високоолійної олії, а у минулому році тільки 10%. Немає попиту, саме тому впало виробництво, — відзначив менеджер з маркетингових досліджень (Market Intelligence Manager, BUNGE, Аргентина) Гільєрмо Россі.

Пальмова олія

У світі стрімко знижується виробництво пальмової олії. Це обумовлює підвищення виробництва і цін на інші олії, зокрема, соняшникову і ріпакову, заявив старший аналітик дослідницької компанії Oilword (Німеччина) Артем Хаммершмідт.

Експерт зазначив, що європейська переробка ріпаку оцінюється в 23 млн тонн, що стимулює скорочення запасів і нарощування імпорту. У зв’язку з цим, українські аграрії зможуть істотно наростити експорт ріпаку в ЄС. В цілому, в Україні, Росії та Білорусі виробництво цієї культури стрімко зростає.

— Світове виробництво всіх олій, крім пальмової, буде рости на 4 млн т. Це найнижчий показник зростання за останні 4 роки. Але навіть це не компенсує падіння пальмової олії. Тому ціни на олії, в першу чергу соняшникову і рапсову, будуть рости, — сказав Хаммершмідт.

Китай як «вікно можливостей» для України

— У цілому обсяг ринку рослинних олій Китаю становить близько 40 млн тонн (з них 36 млн тонн — для харчового споживання). Соєва олія займає 42% в загальному обсязі споживання, ріпакова — 24%, пальмова — 13% , — зазначив старший трейдер ECTP (Китай) Стівен Лі Фенг Жоу.

NB: Цікаво, що Китай має достатньо високий попит на пальмову олію, яку вони додають до дизеля (15% від загального об’єму) і, таким чином, знижують вартість пального.

За його словами, в поточному році Китай збільшив імпорт пальмової олії майже на 1 млн тонн через зростання цін на соєву олію. При цьому імпорт ріпакової олії скоротився на 0,4 млн тон внаслідок торгової війни з США.

Стівен Лі Фенг Жоу

Саме торгова війна зі Сполученими Штатами сприяє зростанню споживання та імпорту соняшникової олії з інших країн. Крім того, країна припинила субсидування кукурудзяної олії, що сприяє зростанню попиту на соняшникову олію. Хоча її частка в загальному обсязі споживання невелика 3%. Якщо в минулому маркетинговому році Китай імпортував 0,8 млн тонн соняшникової олії, то в цьому більше 1 млн тонн.

— Зростанню споживання соняшникової олії сприяє розвиток здорового способу життя споживачів. Китайські родини прагнуть використовувати кукурудзяну і соняшникову олію. Але в зв’язку з тим, що країна припиняє субсидування виробництва кукурудзяної олії, ціни на неї зростуть, що в свою чергу буде стимулювати збільшення споживання соняшникової олії в Китаї, — сказав  Стівен Лі Фенг Жоу.

Нагадаємо, Україна є найбільшим постачальником соняшникової олії в Китай. За 7 місяців поточного маркетингового року наша країна поставила 76,4 тис. тонн соняшникової олії в Китай.

Інвестиційний клімат: чи привабливий український АПК для світу 

Більшість експертів зійшлися на думці, що прогнозувати розвиток українського АПК в найближчі роки надзвичайно складно. Все це залежить не тільки від можливостей та потужностей АПК, але й від тієї політичної ситуації, яка слалась.

— У країні нова політична влада. І багато хто чекає, а що буде?.. Оскільки такого ще не було, — відзначає економіст, керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. — У багатьох є побоювання, що це буде диктатура, інші — накінець в Україні з’явилась тверда рука і буде порядок. Це виклик.

Поза тим, експерт наголошує, що на сьогодні в Україну зайшли всього 3 млрд доларів інвестицій (ОВДП). Питанням залишається, а що буде, якщо в країну почнуть заходити 5-30 млрд доларів, враховуючи нову урядову політику та можливе відкриття ринку землі і т.д.

Також експерти зійшлися на думці, що курс гривні (її стабільність і навіть значне зміцнення) це шокова ситуація для Національного банку України. У більшості країн, де економіка розвивається національна валюта девальвувала. І тільки в Україні гривня зміцнилась на 10%.

Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман та інвестбанкір, керуючий партнер FinPoint Сергій Будкін не виключають, що через рік гривня таки девальвує і курс буде на рівні 30-32 грн за долар.

Рекомендації експертів

Експерти наголошують, що потрібно «дослухатись» до світових трендів.

  1. Звернути увагу на зміну структури харчування та значний запит на рослинні олії —тренд на здорове харчування та органіку.
  2. Шукати нові ринки збуту (у результаті торгових війн постійно відриваються «вікна можливостей»)
  3. «Тримати руку на пульсі» та враховувати зміни податкового законодавства.
  4. Інвестувати у переробку. Одночасно, звернути увагу потужності українського АПК передбачають, що в найближчі роки може скластись ситуація, коли буде відчуватись брак сировини для переробки. І експерти не виключають, що можлива ситуація, коли Україна буде імпортувати соняшник.
  5. Змінити модифікації та перелаштувати виробництво олій в преміум сегмент. Таким чином, українська викосоолійна соняшникова олія може стати національним брендом з премією у 400-500 доларів.

 

GrowHow.in.ua

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!