Мінсільгосп у Казахстані відмовився від регулювання цін на пшеницю

пшеница

Протягом кількох тижнів не припиняються суперечки між борошномелами та фермерами в Казахстані.

Борошномельні підприємства говорять про дефіцит сировини: вони не можуть закупитись ним у аграріїв, оскільки ті активно продають його в інші країни, підняли на нього ціну і не мають достатніх обсягів для безперебійної роботи всіх мукомолів. Вони просили допомоги у МСХ РК, але тієї допомоги, яку вони розраховують, нічого очікувати. Відомство відмовилося від регулювання цін на зерно, воно не має наміру втручатися у суперечки, і далі займаючи позицію спостерігача арбітра. У ньому вважають, що ринок сам відрегулює цінове питання.

За словами міністра сільського господарства Республіки Єрбола Карашукєєва, МСГ – арбітр. Відомство не встає ні на бік фермерів, ні на бік борошномелів. Тим та іншим воно каже, що зерно є (6,5 млн тонн за підсумками ревізії). Ті та інші працюють на ринку, а тому вони повинні домовитися між собою так, щоб сторонам було вигідно дотримуватися угоди.

Суперечки між мукомолами та аграріями почалися після запровадження Росією заборони на експорт п’яти видів зерна. Російська пшениця завжди коштувала дешевше, ніж казахстанська. Тому мукомоли традиційно закуповувалися сировиною для борошна у російських експортерів. Зараз вони позбавлені такої можливості і змушені переключитися на вітчизняний ринок. Ціна на нього в Казахстані їх не втішає: тонна пшениці вже коштує 160 тис. тенге. Начебто мукомоли готові закуповувати її за такою ціною, але фермери не мають достатніх обсягів, хоча останні це заперечують.

Метки: , , ,

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!