Казахські експортери просять підвищити транзитний тариф для російського зерна

Источник:  ElDala
жд зерновоз перевозки

«російські залізниці» (РЖД) звернулися до Казахстану з проханням знизити тариф на перевезення російського зерна, що зробить для країни більш доступними ринки Середньої Азії і дозволить наростити туди обсяги продажів. У відповідь казахстанські експортери зерна та борошна вимагали захистити свій традиційний ринок збуту і, зіпсувавши, підвищити транзитний тариф для росіян.

На думку казахстанських зернотрейдерів, зниження тарифу на транзит для рф призведе до втрати Казахстаном 30% ринку Середньої Азії. Зараз це основний експортний напрямок для казахстанського борошна та зерна. Причому транзитний тариф і експортне мито в РФ дозволяють казахстанській продукції конкурувати на цьому ринку з росією, де собівартість зерна набагато нижча.

Як зазначають зернотрейдери Казахстану, свого часу рф збільшила вартість транзитних перевезень казахстанської пшениці до портів Чорного моря, позбавивши РК деяких ринків збуту. Наразі черга Казахстану захистити власних виробників.

Трейдери у відповідь на звернення росії пропонують підвищити транзитну вартість на транспортування російського зерна. Це дозволить зберегти ринки Середньої Азії навіть у випадку, якщо росія знизить експортне мито.

Якщо ж Казахстан піде на поступки, то втратить значну частину своїх покупців, що, у свою чергу, вже найближчими роками призведе до масових банкрутств фермерів.

Метки: , ,

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!