Інноваційні засоби захисту рослин  = забезпечення продовольчої безпеки

Інновації в агросекторі — це давно  вже не новинка, а це життєва необхідність, і це стосується не тільки агронапрямку. Проте враховуючи те, що за прогнозами ООН населення світу до 2050 року перетне позначку в 9 мільярдів, – необхідність забезпечення населення у харчових продуктах зросте на 50%. В той час Всесвітня продовольча програма (World Food Programme — WFP) ООН прогнозує масштабний голод через пандемію, спричинену новим коронавірусом SARS-CoV-2.

Саме тому аграрній галузі має приділятися значна увага та мають бути  вжиті всі можливі заходи щодо забезпечення продовольчої безпеки країн, а також сприяння розвитку та запровадженню інновацій в цій сфері.

Безумовно агробізнес є надзвичайно інноваційним та демонструє чимале зростання. Так, провідні компанії в сфері рослинництва, тваринництва та представники інформаційних, економічних та інших галузей активно шукають й впроваджують високоякісні, прогресивні нові рішення, які здатні підвищити ефективність та продуктивність діяльності,зменшити навантаження на навколишнє природне середовище та спільними зусиллями вибудувати здорову екосистему. Адже враховуючи те, що ЄС та світ обирає курс на боротьбу зі змінами клімату, — економіка стане більш екологічною.

Над пошуком таких інноваційних рішень працюють селекціонери, біологи, хіміки, технологи, IT-спеціалісти та багато інших професіоналів. Одне з ключових місць в інноваціях для агросектору посідає галузь засобів захисту рослин. Сьогодні компанії-виробники оригінальних засобів захисту рослин роблять ставку на впровадження інновацій – продуктів нового покоління, створених на основі інноваційних технологій. Найретельніший відбір проходять хімічні молекули для діючих речовин, що складають основу інноваційних препаратів, які будуть максимально безпечними та ефективними та могли б значно підвищити врожайність, при цьому скоротивши кількість обробок культури й дози внесення засобів захисту рослин — вдвічі, тим самим зменшивши навантаження на довкілля та забезпечивши підвищення безпечності та якості з одночасним зниженням вартості сільськогосподарської продукції для кінцевого споживача.

Проте український аграрій залишається за бортом інноваційного розвитку систем захисту рослин вже четвертий рік.  І причиною цього є прийнята в кінці 2015 року поправка до законодавства про пестициди та агрохімікати про обов'язкову  необхідність підтвердження державної реєстрації пестицидів в країні, де вони виробляються, при ввезенні саме зразків пестицидів (тобто одиничного зразку окремого пестициду в дуже обмеженій кількості) виключно для наукових досліджень і державних випробувань. Ця норма жодним чином не стосується ввезення комерційних партій пестицидів та агрохімікатів – їхнє ввезення дозволене лиш за умови державної реєстрації. Вищезгадана вимога — а саме, підтвердження факту реєстрації продукту в країні виробництва —  відсутня в законодавстві ЄС, США та інших цивілізованих країн та створює антиконкурентні та дискримінаційні умови на ринку засобів захисту рослин в нашій країні й блокує доступ інновацій в агросектор.

Часто цю вимогу на практиці виконати неможливо в тих випадках, коли йдеться про дійсно інноваційні засоби захисту рослин, адже в світовій практиці місце виробництва не дорівнює місцю його реєстрації, тому така реєстрація може виявитися недоцільною у зв’язку з відсутністю в країні виробництва об’єктів застосування цього препарату (тобто певного виду шкідників, хвороб, бур’янів та сільськогосподарських культур, які є в країні призначення такого препарату, але відсутні в країні виробництва). Яскравими прикладами є засоби захисту рослин для соняшнику, який є однією з пріоритетних сільгоспкультур в Україні й майже не присутній в ЄС.

Обмеження доступу до передових світових розробок у сфері засобів захисту рослин призводить і до того, що на українському ринку все більше «старих» препаратів, а це спричиняє ще одну загрозу – зменшення конкурентоздатності вітчизняної сільгосппродукції та збільшення частки фальсифікованих ЗЗР, що є небезпечним для всіх. Адже найбільше підроблюють ті препарати, які «знають». Тому чим більше на ринку «старих» пестицидів, тим більшою буде і частка фальсифікату, адже добре відомі продукти легше підробити й продати.

Вирішити всі ці проблеми покликаний законопроект №2289 від 18.10.2019 р. про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, який розблокує ввезення ЗРАЗКІВ (одиничного зразку окремого пестициду в обмеженій кількості) інноваційних засобів захисту рослин для наукових досліджень та державних випробувань, що в майбутньому дозволить аграріям отримати доступ до більш якісних, безпечніших, ефективніших та прогресивніших засобів захисту рослин.

Тепер рішення за Парламентом, чи бути інноваціям в галузі засобів захисту рослин в Україні.

Більш детально це питання буде розглянуто в рамках конференції  "BLACK SEA GRAIN — 2020", яка відбудеться 2-3 вересня в Києві, готель Інтерконтиненталь.

 

УкрАгроКонсалт

 

У Вас возникли дополнительные вопросы?
Будем рады помочь!