Жнива на Харківщині планують завершити за два тижні

Джерело:  Суспільне
сбор урожая

Жнива в Харківській області планують завершити на початку вересня, якщо сприятиме погода. Зернові та зернобобові культури зібрані на 67% площ.

Про це в етері “Українського радіо Харків” розповіла начальниця відділу управління виробництва сільгосппродукції департаменту агророзвитку Харківської обласної військової адміністрації Оксана Федишина.

“У порівнянні з минулим роком будуть низькі показники, але в складних умовах, у яких працюють аграрії в зв’язку з агресією Російської Федерації, це дуже гарні показники. Уже намолочено близько 837 тис. тонн зерна нового врожаю. Середня врожайність ранніх зернових та зернобобових культур по області склала 35,7 центнера з гектара”, — розповіла Федишина.

За її словами, найбільший валовий збір — у господарств Лозівського району: 92% площ і 202 тис. тонн намолоченого зерна. На другому місці аграрії Красноградського району: 174 тис. тонн зерна та 72% площ.

За урожайністю лідирують аграрії Богодухівського району, які зібрали 57% площ або 142 тис. тонн. Середня врожайність ранніх зернових складає 43,9 центнера з гектара.

“Аграрії не мали можливості вчасно провести підживлення озимих культур через бойові дії і через значне подорожчання пального й не було в господарствах пального в достатній кількості. Також добрива не були доставлені вчасно”, — розповіла Федишина.

За її словами, господарства на підконтрольній Україні території провели посів гречки на площі понад 3 тис. га, що становить 55% до показника минулого року. Посіви, говорить Федишина, перебувають у доброму стані.

“Сподіваємося на гарний урожай і що його буде достатньо для потреб Харківщини. Урожай зернових, зернобобових та олійних культур буде достатнім для задоволення внутрішніх потреб області, а також часткової реалізації на експорт”, — розповіла начальниця відділу.

За її словами, виробництво зернових та зернобобових культур очікується в об’ємі близько 2 млн тонн, що має повністю задовольнить потреби в житі та гречці.

При цьому від російських обстрілів згоріли понад 238 га пшениці та 2 га ячменю.

“Аграрії вже готують ґрунт під посів озимих культур під урожай 2023 року. Передбачається, що посів активно почнеться в перших числах вересня. Насіння вистачить”, — каже Федишина.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!