Закупівлі сої в Китаї зростають завдяки дешевим преміям та кращій маржі

Джерело:  AgriCensus
соя

Низькі ціни на сою у Бразилії відродили інтерес до покупок з боку Китаю. Близько 40 партій, як повідомляється, вже було реалізовано протягом тижня, повідомили джерела на ринку.

Як державні компанії, і комерційні переробники були активні над ринком, переважно займаючи короткострокові позиції.

Червневі вантажі торгувалися зі знижкою 50-60 центів за барель до липневих ф’ючерсів на сою CME CFR China, що приблизно на 1 долар нижче за рівень, що спостерігався на початку місяця, тоді як липневі вантажі, як повідомлялося, торгувалися за ф’ючерсами на 20-24 центу за барель.

“Закупівлі Китаю в березні були такими, що розчаровують. У середньому щотижневі закупівлі становили від 15 до 20 партій, тоді як звичайна кількість на той час становила б 30 партій”, – каже Едуардо Ванін, провідний аналітик зі сої у брокерській компанії Agrinvest Commodities.

“Але за останні два тижні закупівлі знову прискорилися”, – сказав він, додавши, що минулого тижня 28-30 партій перейшли з рук до рук.

Історично дуже низькі базові премії в Бразилії за останній тиждень у поєднанні з вищими внутрішніми цінами на соєвий шрот допомогли підвищити рентабельність виробництва в Китаї, зробивши покупки привабливішими.

Різниця як на умовах FOB, так і CFR у Китаї за останні два тижні знизилася приблизно на 1 долар за партію, при цьому травневі папери Paranaguá торгуються зі знижкою всього 2 долари за штуку по відношенню до травневих ф’ючерсів CME у четвер.

Водночас джерела повідомили, що скорочення затримок у портах Китаю, які були викликані зміною правил огляду та карантину, введених нещодавно, також сприяли збільшення закупівель, повідомили джерела.

“Можливо було додано близько 10 днів для того, щоб соя потрапила на переробні установки”, – сказало одне джерело на китайському ринку, зазначивши, що за останні кілька днів ситуація покращилася.

“Тепер ми відчуваємо, що переробники почали працювати, і ціни на соєвий шрот швидко падають”, – сказало джерело.

Більшість угод, про які повідомлялося минулого тижня, були укладені на травневі або червневі поставки, хоча деякі контракти були також укладені на пізніші дати – в липні та серпні.

В даний час вважається, що Китай покрив більшу частину своїх потреб у сої на травень та червень, але йому все одно потрібно закупувати партії сої на літні місяці.

Згідно з митними даними, Китай імпортував 6,85 млн тонн соєвих бобів у березні, що на 7,9% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, але на 2,7% нижче порівняно з лютим.

Накопичений імпорт за перші три місяці року досяг 23,02 млн тонн, що на 13,5% вище за рівень, зафіксований роком раніше.

З них 16,4 млн тонн припало на постачання зі США, 3,9 млн тонн – з Бразилії та 1,43 млн тонн – з Аргентини.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!