Винятково сухий лютий у ЄС змусив аграріїв переживати

Джерело:  Зерно Он-Лайн
состояние посевов

Відсутність дощу в деяких частинах південної Європи завдає шкоди посівам напередодні весняного періоду вегетації. Повідомлення “Агентства з моніторингу Європейського союзу” (MARS) 21 лютого передає мережеве видання Agrarheute.

Деякі райони Франції, Італії та Іспанії знову страждають від посухи. Поки що збитки новому врожаю зернових незначні. Суха погода на початку року викликає побоювання, що цьогорічні запаси ґрунтових вод не відновляться.

«Рівень води у водосховищах залишається тривожно низьким у центральній та південній частині Іспанії. В Італії гострий дефіцит опадів спостерігається у північно-західних регіонах, де вологість ґрунту ще не відновилася після минулорічної посухи», — йдеться у щомісячному звіті MARS.

У Франції, найбільшому виробнику зерна в ЄС, дефіцит дощу не викликає побоювань, оскільки на початку зими в деяких регіонах надлишок опадів, додали в MARS. Французьке сільськогосподарське управління FranceAgriMer повідомило, що майже всі посіви озимих зернових у хорошому стані, а сівба ярого ячменю йде швидше, ніж звичайно.

«У Франції посуха підвищує ризик урожаю. Дощі дуже важливі найближчими тижнями після суто посушливого лютого», — кажуть аналітики Agritel.

На початку лютого європейська аналітична компанія Strategie Grains підвищила прогноз виробництва м’якої пшениці в ЄС, вказавши на добрі умови. За оцінкою Strategie Grains виробництво м’якої пшениці в ЄС складе 129,7 млн. тонн у сезоні 2023-2024. Січневий прогноз становив 129,3 млн. тонн, грудневий 128,7 млн. тонн у грудні. У поточному сезоні 2022-2023 виробництво оцінюється в 125,6 млн. тонн.

Strategie Grains повідомляє, що незважаючи на сухий початок року у Франції та Іспанії, ще рано змінювати прогноз.

Strategie Grains знизила прогноз експорту м’якої пшениці з ЄС у сезоні 2022–2023 року на 1,7 млн. тонн до 30,1 млн. тонн. При цьому підвищила прогноз експорту в сезоні 2023-2024 на 0,4 млн. тонн до 30,6 млн. тонн. «Ми очікуємо, що зерно з ЄС зіткнеться з конкуренцією з боку Росії та Австралії в частині сезону. Українські пшениця та кукурудза продовжують надходити до Європи», — йдеться у повідомленні Strategie Grains.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!