Врожайність кукурудзи та сої в Аргентині вже перебуває під загрозою через слабкий прогноз опадів

Джерело:  Oilworld
микс

У зерновому поясі Аргентини найпосушливіший календарний рік майже за десятиліття, і прогнози зберігають цю тенденцію протягом наступних трьох місяців, коли кукурудзі та соєвим бобам у країні може найбільше знадобитися дощ, повідомляє Карен Браун, ринковий аналітик агентства Reuters.

Хоча чутливі періоди формування врожаю припадають на перші місяці 2023 року, результати збирання врожаю мають дещо вищу кореляцію з кількістю опадів у період з жовтня до грудня, коли йде посів кукурудзи та сої.

За даними міністерства сільського господарства Аргентини, станом на минулий четвер сівба кукурудзи в Аргентині склала 12%, що є найповільнішим показником за останні п’ять років. Але минулі дані показують, що затримки посіву не мають негативного впливу на врожайність кукурудзи, яка у будь-якому разі історично ніколи не буває великою.

Те саме стосується врожайності сої та темпів сівби, які не прискоряться до листопада. Однак посуха в період посіву може скоротити загальну площу, як це, ймовірно, сталося із нинішнім урожаєм аргентинської пшениці.

Очікується, що цього року фермери в Аргентині воліють садити сою, а не кукурудзу через більш високий потенційний прибуток, але значно нижчі за нормальну вологість ґрунту та посуху можуть поставити під загрозу ці плани.

Засуха під час посіву кукурудзи та сої є більш ймовірною під час Ла-Нінья, яка, за прогнозами, збережеться до початку 2023 року, вже третій рік поспіль. Якщо Ла-Нінья не почне не закінчиться раніше, то існує вірогідність того, що ця прохолодніша фаза екваторіальної частини Тихого океану може обмежити кількість опадів, коли йде формування кукукрузи та сої в Аргентині.

Ла-Нінья обмежувала врожайність в Аргентині протягом останніх двох сезонів, особливо в останній сезон. Це стримувало постачання експортера № 3 на світовий ринок до минулого місяця, коли уряд, який потребує отримання доходів, використовував валютні стимули для форсування продажів сої.

АКЦЕНТ НА ​​КІНЕЦЬ РОКУ

Сухий період з жовтня по грудень в Аргентині не обов’язково пов’язаний із тенденцією опадів у попередні місяці, а сухий жовтень не гарантує сухий листопад тощо. Але недостатня кількість дощів у цей час негативно позначається на врожаї, потенційно більшою мірою, ніж у лютому чи березні.

За останню чверть століття дев’ять найпосушливіших жовтня-грудня в Аргентині припали на час, коли в цей період також була Ла-Нінья. Урожайність сої та кукурудзи коливалася від трохи нижче середнього до жахливого за всі дев’ять років.

Сильні дощі наприкінці року передували поганим урожаям лише один раз за останній час, під час збирання врожаю 2013 року, але це було лише тому, що перші два місяці календарного року характеризувались майже рекордною посухою, яка перевершила лише катастрофічний сезон 2018 року.

Опади в період із січня по березень, як і раніше, дуже важливі для врожайності, але більш суха погода в цей період може бути більш терпимою, якщо при посадці і відразу після неї було достатньо вологи.

Національна метеорологічна служба Аргентини минулого тижня передбачила більш суху і теплу, ніж зазвичай погоду, яка переважатиме на посівних площах протягом наступних трьох місяців, що зазвичай є безпечним прогнозом під час Ла-Нінья. Посуха від екстремальної до виняткової, найвища класифікація посухи поширилася у південних сільськогосподарських регіонах країни.

Погодні моделі у вівторок показали деяку ймовірність дощу в ключових районах протягом наступних двох тижнів, більшість з яких припадає на часто ненадійний період із 12 по 15 день. Навіть якщо модель у вівторок вірна, до 19 жовтня у зерновому поясі Аргентини все одно буде лише третина середньої кількості опадів цього місяця.

Минулий місяць був найпосушливішим вереснем у зерновому поясі Аргентини з 2006 року, внаслідок чого кількість опадів з початку року за дев’ять місяців стала найнижчою з 2013 року, що приблизно на 23% нижче від середнього показника за десятиліття.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!