Вартість перевезення зерна до порту становить 20–40% від його ціни, – Микола Сольський

Джерело:  Railway Supply
зерновоз

Більшість обсягів перевезення зернових за кордон забезпечує українська залізниця. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв’ю «Agropolit».

За словами чиновника, експортні вантажі транспортують залізницею до портів на Дунаї і безпосередньо до румунського морського порту Констанца. Також зараз вибудовують логістику до портів країн Балтії.

Раніше Латвія та Литва вже підтвердили свій інтерес до такої співпраці.

За словами чиновника, середня вартість транспортної складової перевезення залізницею або автомобільним транспортом зерна до навантаження на судно додає від 20 до 40% до ціни експортованої агропродукції, залежно від конкретної культури.

Також в уряді працює над забезпеченням перевезень агропродукції можливим транспортом. Зокрема, розглядається питання доставки зернових баржами через порти Дунаю та вантажівками. Для цього проводять роботу з покращення пропускної спроможності зерновозів та роботи митниці.

«Уряд сьогодні максимально спрощує всі дозвільні процедури усередині країни, пов’язані із прискоренням логістики зерна. Є домовленості з іншими країнами щодо максимального спрощення транзиту, допомоги з інфраструктурою, переорієнтації на український бізнес тощо. Є речі, які можна реалізувати лише у партнерстві великих державних компаній – Укрзалізниці, Польської залізниці. Наприклад, організувати додаткові пункти заміни колісних пар на кордоні», – наголосив міністр.

Він уточнив, що до закінчення військових дій зерно транспортуватиметься через західні кордони.

Триває робота зі створення резервної елеваторної інфраструктури у регіонах. «Це питання потребує спільних зусиль парламенту, уряду та бізнесу. Влада спростить усі процедури отримання землі, будівництва, створення та підключення необхідних потужностей», — зазначив чиновник.

Міністр розповів також про забезпечення аграріїв пальним. За його словами, через нещодавні бомбардування окупантами паливних баз багато аграріїв і трейдерів частину дизеля зберігають у цистернах. «Відповідно, залишилося менше цистерн для транспортування пального. Також аграрії вже не закуповують пальне на кілька місяців уперед, а роблять це лише на найближчі тижні. Ускладнення логістики призводить до подорожчання пального», – зазначив Микола Сольський.

Як повідомлялося раніше, у березні УЗ перевезла понад 900 тис. т зернових. Крім цього, значно збільшилося відвантаження зерна у напрямку Молдови та Румунії.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!