Україна зменшила експорт соняшнику, збільшила — продуктів його переробки

Джерело:  Kurkul.com
подсолнечное масло

У серпні 2022 р. обсяги українського експорту зросли на 25% і склали 7,29 млн т. У грошовому еквіваленті експортери отримали $3,36 млрд, що на $411 млн більше, ніж у липні. Про це повідомили у пресслужбі Мінекономіки.

Як зазначається, зростання експорту пов’язане з частковим розблокуванням портів Великої Одеси.

«Перевезення морським транспортом збільшилися на 85% і склали майже 2,9 млн тонн. Залізницею Україна вивезла за кордон понад 3 млн тонн товарів, автомобільним транспортом — 1,36 млн тонн. Водночас найбільший виторг експортери отримують від товарів, які експортуються автошляхами — $1,48 млрд, морські вантажі вартували $995 млн, а залізничні — $788 млн», — йдеться у повідомленні.

Лідерами за вартістю експорту в серпні стали:

  • соняшникова олія ($443 млн) — обсяги її експорту зросли на 30% до 366 тис. т;

«Україна почала вивозити менше сировини — насіння соняшнику та більше продукції переробки», — пояснили в Мінагрополітики.

  • кукурудза ($347 млн) — експорт її збільшився на 31% до 1,5 млн т;

«Саме цей експортний сегмент найбільше виграв від деблокади портів, з яких вийшли завантажені ще в лютому судна», — йдеться у повідомленні відомства.

  • ріпак ($305 млн) — експортовано 665 тис. т нового врожаю;
  • пшениця ($213 млн) — у серпні Україна вивезла у 2,3 раза більше зерна, ніж в липні, обсягом 880 тис. т.

Водночас експорт насіння соняшнику зменшився, продукції було вивезено на $71 млн. Як пояснили в Мінекономіки, поступово цей сегмент експорту буде скорочуватися за рахунок зростання переробки.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!