У січні зафіксовано подальше зниження світових цін на продовольство

Джерело:  ФАО
фао

За даними, представленими Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй у п’ятницю, у січні базове значення індексу світових цін на продовольчі товари продовжило знижуватись десятий місяць поспіль.

Середнє значення індексу продовольчих цін ФАО в січні склало 131,2 пункту, що на 0,8 відсотка нижче за його грудневий рівень і на 17,9 відсотка нижче за пікове значення, досягнуте в березні 2022 року. Цей індекс дозволяє щомісяця відстежувати коливання світових цін на найбільш ходові продовольчі товари. Зниження значення цього індексу в січні було обумовлено скороченням значення індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію та цукор на тлі загалом стабільних цін на зернові та м’ясо.

У січні значення Індексу цін на зернові ФАО практично не змінилося, лише на 0,1% перевищив його грудневий рівень та на 4,8% – показник за аналогічний період минулого року. Світові ціни на пшеницю скоротилися на 2,5%, оскільки обсяги виробництва в Австралії та Російській Федерації виявилися вищими, ніж прогнозувалося раніше. Світові ціни на кукурудзу зросли незначно, внаслідок активного експортного попиту на бразильську кукурудзу і побоювань у зв’язку з посушливими умовами, що склалися в Аргентині. При цьому міжнародні ціни на рис зросли одразу на 6,2% порівняно зі грудневим рівнем, що зумовлено скороченням пропозиції, високим місцевим попитом у деяких азіатських країнах-експортерах та коливаннями обмінного курсу.

У січні значення Індексу цін на олії ФАО знизилося на 2,9%. Великий світовий попит на імпорт чинив знижувальний тиск на світові ціни на пальмову та соєву олії, а ціни на соняшникову та рапсову олії знизилися через значну експортну пропозицію.

Середнє значення індексу цін на молочну продукцію ФАО виявилося на 1,4% нижчим від його грудневого значення: зафіксована тенденція обумовлена зниженням цін на вершкове масло і сухе молоко на тлі скорочення попиту з боку провідних імпортерів і збільшення поставок із Нової Зеландії. Світові ціни на сир трохи зросли, що зумовлено відновленням ділової активності у сфері громадського харчування та роздрібного продажу у Західній Європі після новорічних свят, а також коливаннями валютних курсів.

У січні значення Індексу цін на м’ясо ФАО змінилося незначно (знизившись лише на 0,1% порівняно з його грудневим рівнем): наявність значних експортних запасів спровокувало зниження цін на м’ясо птиці, свинину та яловичину,
тоді як зміцнення імпортного попиту призвело до зростання експортних цін на баранину.

Значення Індексу цін на цукор ФАО виявилося на 1,1% нижче за його грудневий рівень. Незважаючи на занепокоєння у зв’язку зі зниженням видів на врожай в Індії, збільшення цін на бензин у Бразилії та зумовлене ним зростання попиту на етанол, а також зміцнення обмінного курсу бразильського реала до долара США, хороший урожай у Таїланді та сприятливі погодні умови у Бразилії зростання цін на цукор.

З більш детальною інформацією та даними можна ознайомитись тут.

У сезоні 2022-2023 років, як і раніше, очікується скорочення обсягу виробництва зернових

В оновленому Зведенні пропозиції зернових та попиту на зернові, яка також була опублікована у п’ятницю, ФАО підвищила свій прогноз щодо виробництва зернових у світі у 2022 році; однак, як і раніше, передбачається, що в сезоні 2022–2023 років пропозиція зернових продовжуватиме скорочуватися.

Обсяг світового виробництва зернових у 2022 році прогнозується на рівні 2765 млн тонн, що на 1,7 відсотка нижче за рівень минулого року. Перегляд у бік збільшення даних з виробництва в Австралії та Російській Федерації вказує на рекордно високий обсяг світового виробництва пшениці в 2022 році, при цьому виробництво фуражних зернових, можливо, виявиться на 3,3% нижче, ніж роком раніше. Прогноз з виробництва риси у світі було скориговано у бік зниження: перегляд у бік підвищення прогнозу виробництва з Бангладеш і кільком другим країнам лише часто компенсував нижчі, ніж очікувалося раніше, обсяги виробництва, у Китаї. В результаті обсяг світового виробництва межа може виявитися на 2,6 відсотка нижче за рекордний рівень 2021 року.

Що стосується видів на 2023 рік, попередні дані вказують на можливе розширення посівних площ під озиму пшеницю в Північній півкулі, особливо в Сполучених Штатах Америки, що обумовлено головним чином зростанням цін на дану культуру. Однак, збереження на високому рівні цін на добрива може призвести до зниження норм внесення і несприятливо позначиться на врожайності.

Передбачається, що в Російській Федерації, яка є найбільшим світовим експортером, низькі внутрішні ціни можуть призвести до невеликого скорочення посівів пшениці, тоді як в Україні внаслідок активних військових дій площі під озимою пшеницею можуть скоротитися на 40 відсотків. Прогнозується, що в Індії у зв’язку з вищими ринковими та гарантованими урядом цінами під пшеницю будуть виділені рекордні площі, а в Пакистані площа посівів залишиться відносно високою, оскільки проблема стоячих вод, що утворилися в результаті великомасштабних повеней у 2022 році, виявилася менш гострою, ніж прогнозувалося раніше.

У країнах Південної півкулі посівну кампанію більшості фуражних зернових культур під урожай 2023 року було завершено. У Бразилії прогнозується рекордне збільшення посівних площ під кукурудзу, а в Аргентині, навпаки, їх скорочення через брак вологи в ґрунті. У Південній Африці погодні умови залишаються сприятливими, що дає змогу сподіватися на гарний урожай кукурудзи.

Як очікується, у сезоні 2022–2023 років обсяг споживання зернових у світі скоротиться на 0,7 відсотка порівняно з рівнем минулого року та становитиме 2779 млн тонн: загальний обсяг споживання кукурудзи, ймовірно, знизиться, пшениці – зросте, а рису – зміниться незначно в порівнянні із показником минулого року.

Згідно з прогнозом, станом на кінець збутового року запаси зернових у світі становитимуть 844 млн тонн, в результаті чого співвідношення запасів зернових до споживання у світі в сезоні 2022–2023 років знизиться до 29,5%.

У своєму оновленому зведенні ФАО прогнозує, що в сезоні 2022–2023 років обсяг міжнародної торгівлі зерновими культурами скоротиться на 1,7% в порівнянні з рекордними показниками попереднього сезону і складе 474 млн тонн.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!