У пшениці в Казахстані немає майбутнього, – Айдарбек Ходжаназаров

Джерело:  ElDala

Зараз м’яка пшениця – основна культура у рослинництві Казахстану. Однак її рентабельність стрімко падає, і фермерам уже зараз потрібно замислюватися про диверсифікацію посівів із переходом на перспективніші культури. Про це на конференції Eurasian Agricom сказав Айдарбек Ходжаназаров, голова найбільшого в Казахстані агрохолдингу Olzha Agro.

– У пшениці в Казахстані світлого майбутнього немає, – сказав Айдарбек Ходжаназаров. – Чому? Тому що хочемо ми того чи не хочемо, подобається нам це чи не подобається, але до нас прийде російська пшениця. Вона вже йде і продовжить йти, легально чи нелегально. Дивіться, що відбувається зараз: курс тенге до рубля низький, і тільки завдяки цьому наші ціни тримаються. А якщо курс знизиться, стане 5:1 – тоді все. А він може стати і 4:1, і 3:1, таке вже було. І тоді дешеве російське зерно упустить наші ціни так, що казахстанська пшениця з її собівартістю стане просто нікому не потрібна. Що ми тоді з нею робитимемо?

Айдарбек Ходжаназаров нагадав, що у недавньому минулому сільське господарство Казахстану вже стикалося з аналогічним викликом, коли через різке зростання транспортних тарифів казахстанська пшениця стала непрохідною до Чорноморських портів. У результаті поставки довелося переорієнтувати на Середню Азію, і маржинальність виробництва зерна різко знизилася. Багато в чому саме це призвело до банкрутства кількох великих агрохолдингів, які робили ставку на вирощування лише однієї культури. Зараз висновки багатьма господарствами з того досвіду зроблено, тому йде ретельне планування структури посівів, виходячи з економічних реалій, що складаються.

– Ми вже цього року через падіння цін не побачили очікуваної рентабельності на пшениці, – зазначив Айдарбек Ходжаназаров. – Холдинг навколо отримав 24 ц/га, однак у грошах ми цього не відчули. Російська пшениця прийшла і так натиснула на ціну, що жодного задоволення від хорошого врожаю ми не відчули.

Становище рятує те, що м’яка пшениця у загальній структурі посівних площ Olzha Agro займала 30%. 2023 року Айдарбек Ходжаназаров планує скоротити її частку до 25%. Замість неї буде збільшено такі види зернових, як ячмінь і дурум.

– На моє переконання, тверда пшениця – дуже цікава історія, – сказав Айдарбек Ходжаназаров. – Це наш товар, який може стати казахстанським брендом.

Також Olzha Agro продовжує робити акцент на олійних – соняшнику та льону, врожайність якого з холдингу минулого сезону склала 11 ц/га. Також увага приділяється таким нішевим культурам, як сочевиця та горох.

– А від пшениці треба йти, – резюмував Айдарбек Ходжаназаров. – Дивіться, цього року вже 2 млн тонн російської пшениці до нас зайшло. Адже може зайти ще більше. Весь наш експортний потенціал по пшениці – 5-6 млн тонн. Нам 2 млн тонн Росія покинула – ми посипалися. А якщо 3 млн тонн кине? Для них це не проблема, це дрібниці. І всі, хто зараз у нас наголошує на пшениці, повинні добре розуміти цей ризик.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!