У квітні значення Індексу цін на продовольчі товари ФАО продемонструвало незначне зростання

Джерело:  ФАО
фао

Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) у квітні 2023 року склало 127,2 пункту, що на 0,8 пункту (0,6 відсотка) вище березневого показника і на 31,2 пункту (19,7 проценту) місяця минулого року. Головними чинниками цього невеликого зростання значення ІСЦФ у квітні було різке підвищення індексу цін на цукор, а також підвищення індексу цін на м’ясо, тоді як індекси цін на зернові, молочну продукцію та олії продовжили зниження.

» У квітні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 136,1 пункту, що на 2,4 пункту (1,7 відсотка) нижче березневого показника і на цілих 33,5 пункту (19,8 процента) нижче відповідного . Зростання цін на рис не дозволило компенсувати падіння світових цін на всі основні види зернових порівняно з минулим місяцем. У квітні світові ціни на пшеницю впали на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з липня 2021 року; основними чинниками цього стали великі обсяги експортної пропозиції з боку Російської Федерації та Австралії. Зниженню загальної напруженості на ринках також сприяли сприятливі для розвитку культур умови в Європі поряд із досягненням наприкінці квітня угоди, яка дозволяє транзит зернових з України через країни Європейського союзу, які на початку місяця запровадили обмеження на імпорт зерна з України. У квітні також впали на 3,2% світові ціни на кукурудзу головним чином через сезонне збільшення поставок у Південній Америці в умовах збирання, що триває, і сприятливих видів на врожай у Бразилії, який може виявитися рекордним. За іншими фуражними зерновими: світові ціни на ячмінь та сорго знизилися, відповідно, на 4,3 та 0,3% під впливом млявого попиту на світових ринках та низької активності на світових ринках кукурудзи та пшениці. При цьому світові ціни на рис у квітні зросли під впливом активного попиту в Азії. Внаслідок цього експортні котирування рису практично повернулися до значень березня 2023 року.

»Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у квітні склало 130,0 пункту, що на 1,8 пункту (1,3 відсотка) нижче рівня березня; таким чином його падіння триває шостий місяць поспіль. Падіння цього індексу цін, що продовжується, було обумовлено сукупним впливом стабільних світових цін на пальмову олію і зниження котирувань соєвої, рапсової та соняшникової олій. Після короткочасного періоду зростання у березні світові ціни на пальмову олію у квітні практично не змінилися, оскільки тенденція до зниження внаслідок млявого імпортного попиту з боку головних країн-імпортерів врівноважувалась досить низькими обсягами пропозиції з боку провідних виробників. Світові ціни на соєву олію, навпаки, продовжили падіння під загальним впливом сезонного фактора високого (можливо рекордного) врожаю сої у Бразилії та незважаючи на різке зниження прогнозів виробництва в Аргентині. Водночас продовжувалося падіння світових цін на ріпакову та соняшникову олії, головним чинником якої стало збереження великих обсягів експортної пропозиції на світових ринках.

» У квітні середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО склало 124,6 пункту, що на 2,2 пункту (1,7 відсотка) нижче березневого показника і на 22,1 пункту (15,1 процента) нижче відповідного рівня. У квітні світові ціни на сухе молоко продовжували падіння, що почалося десять місяців тому, головним фактором якого є хронічно млявий імпортний попит на світових ринках. Зростання обсягів закупівель з боку Китаю та сезонне скорочення поставок з боку Нової Зеландії стримували потенційно глибше падіння світових цін на цільне сухе молоко, а зростання поточних поставок з боку країн Західної Європи сприяло подальшому падінню цін на знежирене сухе молоко. Також впали ціни на сир, насамперед як наслідок високої експортної пропозиції в Західній Європі, де зростають обсяги молока, яке спрямовується на виробництво сиру в період сезонного зростання виробництва молока. На противагу цьому, світові ціни на вершкове масло були переважно стабільні, оскільки зростання пропозиції було в цілому достатнім для задоволення зростаючого імпортного попиту за контрактами з короткими та тривалими термінами постачання.

»Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у квітні склало 114,5 пункту, що на 1,5 пункту (1,3 відсотка) вище березневого показника і на 7,4 пункту (6,1 процента) нижче за показник відповідного місяця минулого  . У квітні світові котирування цін на свинину зросли, насамперед, під впливом зростання імпортних закупівель з боку країн Азії та обмеженості постачання з кількох провідних країн-експортерів у зв’язку зі зростанням виробничих витрат і проблем із забезпеченням здоров’я тварин. У той же час світові ціни на м’ясо птиці відновили тенденцію до зростання після падіння, що тривало дев’ять місяців, оскільки зріс імпортний попит з боку країн Азії, а в багатьох регіонах зберігається обмеженість пропозиції внаслідок широкого поширення спалахів пташиного грипу. Зросли також ціни на яловичину через скорочення пропозиції забійної худоби, особливо в Сполучених Штатах Америки. А ціни на баранину були переважно стабільні, оскільки зростання експортної пропозиції з боку країн Океанії майже відповідало зростанню імпорту країнами Азії та Близького Сходу.

»Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО склало у квітні 149,4 пункту, що на 22,4 пункту (17,6 відсотка) вище його березневого значення; таким чином, цей показник, зростання якого триває третій місяць поспіль, досягло найвищого значення з жовтня 2011 року. Це різке зростання цін головним чином зумовлене зростанням занепокоєння у зв’язку зі скороченням пропозиції на світових ринках у сезоні 2022–2023 років внаслідок подальшого зниження прогнозів виробництва щодо Індії та Китаю, а також у зв’язку з нижчими, ніж передбачалося, обсягами виробництва в Таїланді та Європейський Союз. Незважаючи на сприятливі види на врожай цукрової тростини 2023 року в Бразилії, пізні терміни початку збиральної кампанії у зв’язку з ряснішими, ніж зазвичай, дощами, послужили додатковими факторами зростання цін. Спільному зростанню світових цін на цукор також сприяли такі фактори, як зростання світових цін на нафту та зміцнення бразильського реалу щодо долара США.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було не відомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що своєю чергою може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!