У Казахстані не продовжуватимуть обмеження на експорт соняшнику та олії

Джерело:  ElDala
подсолнечное масло

Національна палата підприємців «Атамекен» на засіданні міжвідомчої комісії запропонувала не продовжувати обмеження на вивезення з Казахстану насіння соняшника та соняшникової олії на тлі наявності на внутрішньому ринку дешевшого російського насіння. Про це повідомляє ElDala.

«Ціна насіння соняшника раніше становила 240 тис. тенге (31 220 руб.) за тонну, зараз коштує 210 тис. тенге (27 315 ​​руб.) за тонну, і ціна продовжує знижуватися, – каже заступник голови правління «Атамекена» Тимур Жаркенов. – Якщо порівнювати з імпортною продукцією, то російське насіння у нас продають вже за 185 тис. тенге (24 060 руб.). Незважаючи на високий урожай у Казахстані, спостерігається суттєва конкуренція з Росією і є побоювання, що дешеве насіння соняшника більше заходитиме до нас від сусідів».

За його словами, через конкуренцію з продукцією з РФ у місцевих виробників можуть накопичуватися надлишки сировини, тому обмежувати експорт соняшника та олії не варто.

«Необхідно враховувати, що до кінця року фермери мають закрити свої зобов’язання перед Аграрною кредитною корпорацією та іншими фінансовими інститутами щодо короткострокових позик на весняні польові роботи, а також закласти кошти на наступний сезон. Тому їхньою головною метою є отримання гідної ціни за вирощений урожай. З огляду на високу актуальність проблеми з логістикою – ризики вивезення великого обсягу насіння соняшнику мінімальні», – зазначили в «Атамекені».

За підсумками засідання МВК прийнято рішення не продовжувати кількісні обмеження вивезення соняшнику та олії і опрацювати питання встановлення експортних мит у разі перевищення історичних обсягів експорту.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!