У Казахстані чекають падіння цін на пшеницю та борошно

Джерело:  ElDala
мука

Наразі ціни на пшеницю в Казахстані перебувають у стані ковзання вниз. І це плавне зниження неминуче триватиме. Таку оцінку ринкової ситуації порталу ElDala.kzдав Євген Карабанов, експерт-офіційний представник Зернового союзу Казахстану. З ним ми зустрілися в Петропавловську, куди АгроКараван Посівна 2023 прибув 19 травня.

За місяць зниження експортної вартості пшениці 3 класу на станції Сариагаш склало вже $20 з тонни: ціна впала з $260 наприкінці квітня до $240 на даний момент. На внутрішньому ринку аграрні підприємство просять за тонну 91-95 тис. тенге (з ПДВ), фермери 84-87 тис. тенге (без ПДВ).

– Причин зниження кілька, – зазначив Євген Карабанов. – Головна – наші основні покупці, країни Середньої Азії, не готові зараз платити більше $240 за тонну. У Середній Азії вже чекаю на свій урожай пшениці, який у них хоч і невеликий, але після 15 червня його починають прибирати. Тож брати казахстанську пшеницю не поспішають, тим більше, що бачать передумови для подальшого зниження цін.

Ціни на казахстанське борошно також різко знизилися за останній місяць — з $300 до $260(DAP Сариагаш). За вирахуванням транспортних витрат ($30), у перерахунку на зерновий еквівалент (0,75), тонна сировини для такого борошна має коштувати $172,5, або 77 625 тенге за тонну пшениці.

Таким чином, запропонована ціна не покриває навіть собівартість продукту. Охочих продавати собі на збиток немає, тож ринок практично стоїть. Більш-менш «у нуль» можуть працювати лише мукомоли, які використовують російську пшеницю. Вона зараз, оформлена офіційно, заходить до Казахстану приблизно за 14 тис. рублів/тонна. За нинішнього курсу тенге до російської валюти це 78-80 тис. тенге/тонна.

Чекаємо на високий урожай

Що буде далі? Поки що все виглядає на користь подальшого падіння цін. З рекордними перехідними залишками і в Казахстані, і в Росії все зрозуміло, цей фактор продовжує тиснути на ринок. Крім того, цього тижня російські аналітики покращили прогнози щодо врожаю пшениці цього сезону. Зокрема, Андрій Сизов, директор аналітичного центру «СовЕкон» повідомив, що оскільки озимі почуваються добре, прогноз урожаю пшениці у 2023 році підвищується до 88 млн тонн. Раніше називалися оцінки в 86,8 млн тонн.

У Казахстані стартові умови ярої сівби також оцінюються фермерами позитивно — волога в ґрунті є завдяки гарному вбиранню талих вод та помірним температурам. Звичайно, багато залежатиме від літа, але поки що все говорить про те, що як мінімум на середній урожай країна може розраховувати. Для продовольчої безпеки це добре, а от оптимізму цінам на зерно не додає.

Китайський фактор відіграний

Якщо ж говорити про фактори, які можуть справді підтримати ціни, то це експорт до Китаю. Євген Карабанов говорить про те, що відновлені у квітні постачання пшениці зерновозами йдуть за планом, і в травні 100 тис. тонн мають вирушити до Піднебесної. Саме цей чинник став одним із тригерів короткострокового підвищення цін на внутрішньому ринку країни. Але він уже відіграний, і для нового зростання потрібні новини про збільшення поставок у цьому напрямі, альтернативному Середній Азії. Поки що інформації про плани КТЗ збільшити перевезення немає. Та й уряд повідомив про те, що річний експорт пшениці до Китаю прогнозує на рівні 1 млн тонн. Це якраз близько 100 тис. тонн на місяць.

Що ще може підтримати ціни, то це дії російської влади щодо мита на експорт пшениці. А саме: міністр сільського господарства РФ Дмитро Патрушев повідомив, що з 1 червня ціна відсікання розрахунку мита становитиме 17 тис. рублів/тонна (зараз – 15 тис.) Таким чином, експортне мито знизиться, що може пожвавити ринок Росії і підвищити ціни на внутрішньому ринку РФ на ті самі 2 тис. рублів/тонна (11 тис. тенге). Якщо це станеться, то російська пшениця заходитиме до Казахстану вже не по 80, а по 90 тис.тенге. Відповідно, покупцям середньої Азії доведеться у своїх розрахунках орієнтуватися на нову реальність, накинувши до нинішніх $240 ще $25.

Однак, треба врахувати, що світовий тренд таки продовжує говорити про зниження цін. На тлі продовження чорноморської зернової ініціативи у четвер на біржі США ціни знову знизилися, опустившись до рівня $6,12 за бушель, або $225 за тонну. Це може призвести до зниження експортних цін на російське зерно, як наслідок, і внутрішніх. І тоді позитивний вплив від скорочення величини експортного мита буде нівельовано.

Контрабанда повернеться восени

До речі, про російську пшеницю: заборона на ввезення пшениці автотранспортом таки дозволила припинити контрабандне ввезення дешевого зерна. Тож цей захід оцінюється експертам позитивно — без нього падіння цін на пшеницю в Казахстані йшло б ще активніше. Проте, заборона не нескінченна, у вересні її термін скінчиться. Якщо влада Казахстану не хоче восени знову зіткнутися з перетіканням мільйонів тонн «сірої» пшениці з Росії, то треба все-таки створювати систему простежуваності та контролю за імпортом сільгосппродукції.

Якщо цього не зробити, то у вересні-жовтні ціни на пшеницю нового врожаю промацають нове дно.

– Важко сказати, що ми побачимо на ринку восени, чинників надто багато, – резюмував Євген Карабанов. – Багато заздрості від урожаю. Не хочеться так говорити, але нам цього року потрібен урожай пшениці нижче середнього, близько 12 млн тонн. Цього і нам для своїх внутрішніх потреб вистачить, і для експорту на традиційні ринки. І ціни це підтримає. Однак, поки більш реальним виглядає негативніший варіант, з урожаєм вище середнього і в нас, і в Росії. І якщо на наш ринок піде потік дешевого зерна з РФ, ми побачимо 70-75 тис. тенге/тонна. Можливо, не на початку осені, але до кінця року точно.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!