США закликає Росію розблокувати судноплавство й порт Одеси задля експорту зерна

Джерело:  Суспільне
Одесский порт

Сполучені Штати Америки закликають Росію припинити блокування судноплавства у Чорному морі та дозволити комерційний й гуманітарний трафік з порту Одеси. Про це під час брифінгу в Білому домі заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, блокування РФ судноплавства у Чорному морі зупинило десятки мільйонів тонн їжі, яка мала потрапити на світові ринки аби нагодувати людей з Африки, Америки й Азії.

“По-перше, Росія бомбардує Одесу – це порт, з якого ця їжа відправляється на великих вантажних судах по Чорному морю на світові ринки. По-друге, російські кораблі ефективно блокують комерційний корабельний трафік, через що судна не можуть вийти з Одеси та вирушити до світу. Ми публічно закликали Росію припинити атакувати Одесу, зняти блокаду для відновлення комерційного та гуманітарного трафіку суден з та до Одеського порту”, – сказав Джейк Салліван.

Він додав, наразі Білий дім співпрацює з Україною, ООН та іншими партнерами з цього питання, аби полегшити доправлення зерна на світові ринки та зберегти ціни на їжу.

Зерно, яке наразі зберігається на території портів Ізмаїл та Рені Одеської області, збираються вивезти за кордон по Дунаю. Таке зазначають у пресслужбі “Українського Дунайського пароплавства”.

На початку травня у Міжнародній палаті судноплавства повідомляли про те, що у портах Одещини заблоковані щонайменше 40 іноземних цивільних суден. Більшість є або балкерами, або суднами для генеральних вантажів. Все інше це нафтові й хімічні танкери, буксири, моторні бункери. Також є криголам.

За даними керівника проєкту “Інституту Чорноморських стратегічних досліджень” Андрія Клименко, наразі у Чорному морі перебувають понад 60 комерційних суден, з яких 30 прямують до українських портів Рені та Ізмаїл.

Блокування портів та судноплавства у Чорному морі з боку РФ за кілька днів опинилося відкинутим на десятиліття назад. Таку думку оголосив український представник на міжнародній конференції Shippax Ferry Роман Моргенштерн. Він додав, багато судновласників заявили, що потрібно звертатися до Всесвітньої морської організації, до ООН з вимогою якомога швидше розблокувати порти в Україні.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!