Попит на український соняшник у ЄС залишатиметься значним

Джерело:  GrowHow.in.ua
соняшник

Попит на український соняшник залишатиметься значним, оскільки через посуху в Європі прогнози виробництва власного насіння там невтішні, а Євросоюз є потужним імпортером української соняшникової олії. Про це йдеться у матеріалі Ціна соняшника: оцінка викликів та ризиків.

Аналітики ринку зазначили, що навіть в умовах війни Україна довела, що є надійним партнером з постачання продукції. Вже у березні перевезення минулорічного урожаю через західні кордони значно зросли. Відсутність ж пропозиції готової продукції — олії — спричинила за кордоном підвищення попиту на сировину. І для сільгоспвиробників це було дуже актуально, оскільки на той час запаси насіння соняшника в Україні збільшилися мало не в 7 разів — до 1,9 млн. тонн.

Також попри воєнні дії та ряд ризиків Україна цьогоріч залишається одними із найбільших виробників олії у світі. Експерти вважають, що ця тенденція триватиме, адже така модель вигідна і українській, і світовій економіці.

— Ринок соняшникової олії, де Україна була країна–експортер №1 і розвинене внутрішнє виробництво олії на вітчизняних екстракційних заводах — це дуже успішна модель, яка обов’язково матиме продовження, — вважає колишній керівник трейдингової компанії, а нині активний учасник ринку агротехніки Віталій Філатов. — У рамках цієї моделі навіть зменшення експорту через порт Чорноморська, а там були наливні термінали для соняшникової олії, порівняно легко компенсувати постачанням через західний кордон України, включно із анонсованим будівництвом трубопроводу для транспортування олії. Я думаю, що на відміну від ідей будувати сухі порти на кордоні, такий проєкт дуже перспективний і він буде реалізований, тому що соняшникова олія — це преміальний ринок, дуже затребуваний в Європі. Він здатний працювати за рахунок великої маржі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!