На Сумщині проведено сівбу на площі понад 15 тисяч гектарів

Джерело:  Панорама

Друга “воєнна” посівна триває у Сумській області. Представники аграрного бізнесу Сумської області цьогоріч занепокоєні тим, як їм пройти аграрний.

Скаржаться аграрії на те, що у сільгоспгосподарствах не вистачає механізаторів, машиністів та трактористів. А причиною нестачі таких кадрів називають те, що таких вузькоспрямованих спеціалістів обласна влада не бронює від призову у ЗСУ. Ще однією з причин, чому цього сезону посівна буде важкою для аграріїв, обласна влада називає і замінування досить великих територій прикордоння Сумщини. Нагадаємо, весною 2022 р. агропідприємства Сумської області засіяли 93% усіх посівних площ області. Цього ж року планують засіяти не більше 90% від тогорічних обсягів.

«В цьому році ми прогнозуємо, що площі будуть засіяні дещо менші, тому що внаслідок обстрілів, додаткового замінування території у тому числі нашими військовими, внаслідок того, що ще не повністю проведене розмінування з минулого року — частина земель не буде засіяна. Але ми знаємо, і попередні дані про це говорять, що понад 90% земель минулого року будуть засіяні. Комплекс осінніх польових робіт теж проведено, озимі посіяні — більшість з них у нормальному стані. Більше ніж на 80% забезпечено аграріїв паливно-мастильними матеріалами, міндобривами», — сказав заступник голова СОВА Тарас САВЧЕНКО.

У Департаменті агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації називають приблизну цифру, на яку зменшаться посівні площі в області – це приблизно 1,7 тисячі гектарів.

Керівник Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олександр МАСЛАК так прокоментував Суспільному.Суми хід посівної на Сумщині : “За прогнозами у планах посіяти ранніми зерновими культурами: пшеницею, ячменем, вівсом та горохом понад 60 тисяч гектарів. За оперативною інформацією департаменту АПР, було проведено сівбу на площі понад 15 тисяч гектарів. Окремі господарства Сумщини розпочали сівбу пізніх сільськогосподарських культур: кукурудзи та соняшника”.

За результатами моніторингу профільного департаменту станом на середину квітня 2023 р. ранні ярі зернові та зернобобові культури посіяно на площі 15,85 тис. га, або 23,3 % до прогнозу, зокрема:

  • ярої пшениці – 2,6 тис. га;
  • ярого ячменю – 7,9 тис. га;
  • гороху – 2,14 тис. га;
  • вівса – 2,5 тис. га.

Також розпочато сівбу соняшнику. Із запланованих 307,7 тис. га площ засіяно – 4,8 тис. га, або 1,6% до прогнозу. До то ж, аграрії Сумського району розпочали сівбу кукурудзи на зерно, якої засіяно на площі 0,7 тис. га, прогноз посіву її становить в межах – 260,0 тис. га.

За словами Олександра Маслака, загалом на Сумщині понад тисячу господарств, котрі займаються рослинництвом.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!