На Харківщині вже засіяно близько 15 відсотків із запланованих 570 тисяч гектарів

сев

Сільське господарство зараз переживає важкі часи. Але, як кажуть аграрії Харківської області, коли сільгоспвиробникам було легко? Війна колись закінчиться, а їхня продукція потрібна кожній людині щодня.

Наразі аграрії проводять весняно-польові роботи. За інформацією Харківської обласної військової адміністрації, вже засіяно близько 15 відсотків із запланованих 570 тисяч гектарів. Дощова погода дещо призупиняє роботи, але фахівці вважають, що на врожайність це не вплине.

Велика проблема для сільгосппідприємств – розмінування території. Через мінну небезпеку аграрії, особливо на звільнених територіях та тих, де йшли активні бойові дії, не можуть працювати на полях. Зокрема, у Дергачівській громаді можливо використання лише 10 відсотків земель, у Липецькій та Циркунівській – узагалі неможливі польові роботи.

Важка ситуація і у тваринництві регіону. Наприклад, «Агрокомбінат «Слобожанський» – один із найбільших свинокомплексів на сході України, який знаходиться на території Чкаловської громади, за період окупації втратив близько 63 тисяч голів свиней. Господарство «Пані Юпітер» у Старосалтівській громаді втратило половину поголів’я корів. Зараз ці та інші найбільш постраждалі агропідприємства вже розпочали роботу, часто – практично з нуля. Але це – лише перші кроки, тож основне навантаження із забезпечення продовольчої безпеки лягає на підприємства з громад Харківщини, які, умовно кажучи, перебувають «у тилу». Це стосується і рослинництва, і тваринництва.

За даними ХОВА, активно працюючих господарств, які займаються тваринництвом, у регіоні лишилося десь 60 відсотків – близько 100. І навіть ті підприємства, що не були під окупацією та не постраждали від бойових дій агресора, пережили дуже важкі часи. Насамперед це стосується кормів та переробки продукції.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!