Молдавські фермери вимагають заборони на імпорт зерна та олійних з України до кінця тижня

Джерело:  NOI.md
Молдова

Молдавські фермери вимагають заборони імпорту пшениці, кукурудзи, насіння соняшника та ріпаку з України. Вони дають владі тижневий термін та загрожують протестами. Виробники стверджують, що їхні втрати становили не менше двох мільярдів леїв. Вони посилаються на зниження ціни на кілограм пшениці до 2,8 лея, в той час як собівартість становить близько 5 леїв.

За словами фермерів, різке зниження цін спостерігається на соняшник – мінус 3,5-4 лея за кілограм. “Асоціація Forța Fermierilor неодноразово повторює, що переважна більшість дрібних та середніх фермерів Молдови перебувають на межі банкрутства. Багато в чому це пов’язано з різким падінням цін на сільськогосподарську сировину за останній рік під тиском виробництва в Україні”, – йдеться у зверненні фермерів.

Фермери також заявляють, що їм загрожує банкрутство. Вони звинувачують владу у затягуванні ухвалення рішень про заборону імпорту з України та заходів щодо їх захисту. «Forța Fermierilor вимагають ухвалення цього тижня урядом рішення про тимчасову заборону, на зразок ЄС, на імпорт пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпаку з України.

У той же час ми наполягаємо на тому, щоб якнайшвидше було визначено фінансові кошти для компенсації фермерам втрат, спричинених катастрофічним падінням цін на сільськогосподарську продукцію, а також для виконання інших обіцянок, наданих раніше фермерам. Інакше ймовірно, що незабаром вся країна буде охоплена протестами фермерів”, – додається в посланні.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!