Казахське зерно хочуть продавати Австралії

Джерело:  LS
зерно

Глибока переробка пшениці дозволить Казахстану вийти на ринки не лише Європи, а й Австралії. Про це повідомив міністр сільського господарства Єрболат Карашукеєв, повідомляє LS.

Під час Міжнародного форуму “Астана” Карашукєєв зазначив, що Казахстан є єдиною країною у світі, яка експортує пшеницю, не маючи виходу до моря. І тому вивозити її у величезних обсягах невигідно, оскільки країна не зможе скласти конкуренцію решті держав, оскільки вони везуть цей продукт зерновозами.

“За собівартістю 1 тонни пшениці на 1 км переміщення витрати непорівнянні з іншими країнами. У цьому унікальна суть держав без доступу до моря”, – додав міністр.

Однак він запропонував рішення і нагадав, що торік у Казахстані зібрали 22 млн. тонн зернових. При цьому з них на пшеницю припадає 16 млн. тонн, з якої 7 млн. тонн – для внутрішнього споживання, і лише 700 тис. тонн – для глибокої переробки.

“У 85% вітчизняної пшениці висока якість. І за характеристиками вона ідеально підходить не тільки для випікання макаронних виробів, а й для глибокої переробки. Весь світ на основі пшениці робить премікси, треонін, лізин – це основа всього протеїнового виробництва у світі. І якщо Казахстан не перероблятиме 700 тис. тонн, а 7 млн тонн, то ці протеїни, а далі це група вітамінів В, все це зможемо не тільки до сусідніх країн і Європи, а й до Австралії експортувати”, – вважає Карашукєєв.

Він додав, що ці продукти мають високу додану вартість, і тому це єдиний шлях. Крім того, це дозволить збільшувати ефективність та врожайність полів, але за умови використання агротехнологій та якісного насіння.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!