Ф’ючерси на сою виросли на тлі сильного попиту

Джерело:  Oilworld
соя доллар

У понеділок ф’ючерси на сою виросли після сильних даних про переробку сої в США, водночас пшениця та кукурудза також закрилися у плюсі після того, як кілька східноєвропейських країн заборонили імпорт зерна та інших продуктів харчування з України, що поставило під сумнів український експорт. .

Експорт сої з Аргентини залишається низьким після неврожаю, а інспектори по зерну оголосили 24-годинний страйк, який зупинив відвантаження у ключових річкових портах сільськогосподарського транспортного вузла Росаріо.

“Соєві боби (ціни) набрали чинності через скорочення поставок і віри в те, що кінцеві запаси можуть знизитися в майбутніх звітах”, – сказав Дон Руз, президент US Commodities, повідомляє Рейтер.

Члени Національної асоціації переробників олійних культур (NOPA) заявили, що переробка сої в США підскочила до 15-місячного максимуму і стала другим за величиною рівнем за будь-який місяць в історії, переробивши 185,81 млн бушелів сої.

“Звичайно, дані про ажіотаж вказують на дійсно високий попит… але також є припущення про великий попит, насамперед з боку Китаю, на світовому ринку сої”, – сказав Джек Сковілл з Price Futures Group.

Найактивніший контракт товарної біржі Чикаго на сою подорожчав на 16 з половиною центів за ціною 15,17 долара за бушель. Пшениця закрилася на 14 центів $6,96-1/2 за бушель. Кукурудза піднялася на 10-1/4 цента до $6,76-1/2 за бушель.

У щотижневому звіті Міністерства сільського господарства США про стан посівів озима пшениця становить 27% у хорошому чи відмінному стані, що є найнижчим показником для цієї пори року. Кукурудзу було засіяно на 8%, що перевищує середній показник за тиждень, що закінчився 16 квітня, хоча прохолодніша погода і невеликий сніг на Середньому Заході погрожували затримати посівну в США цього тижня.

Польща та Угорщина в суботу оголосили про заборону деяких видів імпорту з України. Словаччина заявила у понеділок, що зробить те саме, тоді як інші країни Центральної та Східної Європи також розглядають можливість вжиття заходів.

У відповідь на заборони окремих країн виконавча влада Європейського Союзу заявила, що такі односторонні дії є неприйнятними.

Київ має намір знову відкрити транзит продовольства та зерна через Польщу як «перший крок» до скасування заборон на імпорт на переговорах, які почалися у Варшаві у понеділок, коли країни призупинили постачання зерна з України, щоб захистити свої місцеві сільськогосподарські ринки.

Крім того, у понеділок Україна заявила, що угода із зерном у Чорному морі перебуває під загрозою «закриття».

«Польські фермери починають протестувати проти того, що українське зерно та сільгосппродукція знижують їхні ціни, тож це трохи ризиковано», — сказав Дон Руз, президент US Commodities.

Київ просить знову відкрити транзит продовольства та зерна через Польщу як «перший крок» до скасування заборон на імпорт на переговорах, які розпочалися у Варшаві у понеділок, коли країни призупинили постачання зерна з України, щоб захистити свої місцеві сільськогосподарські ринки.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!