Ціни на сою в Китаї падають на тлі ослаблення місцевого попиту та збільшення продажів бразильських фермерів

Джерело:  Oilworld
соя

Ціни на китайську сою впали цього тижня, при цьому ф’ючерси CBOT досягли найнижчого рівня з 2018 року на тлі збільшення обсягу продажу бразильськими фермерами та зниження попиту на найближче постачання, повідомили джерела на ринку.

Platts, що входить до S&P Global Commodity Insights, 17 березня оцінила вартість китайської сої CFR на основі M1 зі зниженням на 23 cents/bu до 76 cents/bu порівняно з травневим CBOT, що є падінням на 23% за день і на 37% за тиждень.

“Збирання врожаю нового врожаю в Бразилії виконано на 53%, при цьому продажі відстають приблизно на 38% станом на початок цього тижня”, – повідомив китайський переробник. В результаті вищий тиск з боку продавців призвело до того, що ціни на сою для найближчих поставок безупинно падали протягом тижня, додав він.

Згідно з джерелами на ринку, щотижневий обсяг продажів сої у Бразилії становитиме 6-7 млн тонн, що може стати найвищим тижневим обсягом продажів із січня.

Тим часом попит на сою в Китаї слабшає через зниження споживання та відсутність відновлення у галузі свинарства. Це призвело до падіння цін на соєвий шрот та негативну рентабельність переробки, що змусило китайські дробарки сповільнити покриття попиту.

Станом на 17 березня найдешевший соєвий шрот торгувався за ціною 3940 юанів за тонну (21 021 грн), що є найнижчим показником за останні вісім місяців та зниженням на 11,5% у місячному вирахуванні, повідомили джерела на ринку. Отже, рентабельність переробки була оцінена галуззю в середньому мінус 230 юанів (1227 грн) за тонну.

“З огляду на обмежений час, що залишився для закупівлі квітневої партії, і нижчі пропозиції серед виробників на тлі зниження цін на соєвий шрот та олію, малоймовірно, що загальний попит перевищить 8,5 млн тонн”, – сказав китайський аналітик. Початкова оцінка відкритого попиту на травневі постачання становила 10 млн. тонн.

Для травневих поставок переглянутий відкритий попит становив 9 млн. тонн, що на 10% менше у порівнянні з початковими оцінками з галузевих джерел у 10 млн. тонн.

Різке падіння цін на сою відразу привернув деякий інтерес покупців, проте виробники заморозили закупівлі, зрозумівши, що вартість сої CFR у Китаї продовжує падати після торгів, повідомив китайський трейдер та брокер.

“Деякі виробники, які покривали травневі поставки в попередні тижні, були незадоволені зниженням базисної ставки, тому що вони виявилися нездатними хеджувати базовий ризик на тлі волатильних коливань базисної ставки”, – сказав аналітик однієї з найбільших компаній з переробки сої в Китаї.

Для травневих поставок до Бразилії Platts оцінила пряму ціну в 577,61 долара за тонну станом на 17 березня, що на 3,4% нижче порівняно з попереднім тижнем.

Platts оцінила валовий прибуток від переробки у Китаї в мінус 1,23 долара за тонну 17 березня порівняно зі значенням мінус 8,12 долара за тонну 16 березня.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!