Через закриття морських портів на Одещині розвиток Дунайського судноплавства стає пріоритетом

Найбільші морські порти регіону були змушені зупинити свою роботу через блокування Чорного моря. Це викликало необхідність переорієнтувати зовнішньоекономічну діяльність на діючі порти та сухопутні коридори.

Відповідні заходи щодо підтримки та розвитку судноплавства Одеської області обговорювали на нараді з керівництвом морських торгових портів, у якій взяли участь віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина та начальник Одеської ОВА Максим Марченко.

Через блокування проходу в акваторію Чорного моря найбільші морські торгові порти регіону не можуть продовжувати роботу. Саме тому виникла потреба у перенаправленні міжнародної торгівлі іншими маршрутами.

«Незважаючи на воєнний стан, для розвитку внутрішньоводних шляхів та річкового судноплавства України настає зоряний час. Продовжується робота щодо набуття Україною статусу кандидата в члени в Європейський Союз, що відкриє нам доступ до структурних фондів ЄС. Соціальна та фінансова стабільність, енергетична та логістична безпека будуть основними напрямками фінансування», — заявила віце-прем’єрка, наголосивши на необхідності активно використовувати можливості Дунайського судноплавства та розробляти системні пропозиції щодо розвитку водних шляхів.

Одним із стимулюючих заходів є рішення надавати державні компенсації судновласникам, які постраждали через військову агресію у Дунайському регіоні, якщо страхові компанії відмовлять їм у виплатах. Зараз через військову агресію у Дунайському регіоні мають можливість працювати лише три українські порти: Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ.

 

НВ

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!