Через неврожай соняшнику Казахстан зіткнеться з дефіцитом олії

Джерело:  КазахЗерно.kz
подсолнечное масло

У Національній асоціації переробників олійних культур висловлюють стурбованість і просять в уряду вжити заходів, які б стримали вивезення соняшнику за кордон.

У Казахстані очікують на валовий збір соняшнику в районі 1,1 млн. т. Прогноз здійсниться, якщо під час збирання врожаю аграріям сприятиме погода. Тим часом хоч і прогнозований обсяг урожаю виглядає більшим, але для забезпечення внутрішньої потреби країни недостатньо його. Переробні підприємства мають переробляти понад 3 млн. т соняшнику за рік. Цього року на них спрямують лише третину від цієї кількості, а отже, у новому сезоні 2022-2023 років. вони знову зіткнуться з дефіцитом: попит утричі вищий, ніж пропозиція. Певною мірою у постачанні сировини на заводи Республіки допоможе Росія.

Профільні міністерства, на думку асоціації, мають врахувати ситуацію, що складається на світовому ринку. Україна – лідер із виробництва насіння соняшника. Зараз вона не може отримати великого врожаю цієї олійної, бо там триває війна, розв’язана Росією. Також не в найкращій ситуації європейські країни. Вони зіткнулися з небувалою посухою, яка призвела до того, що багато міжнародних експертів знизили свої прогнози щодо збирання олійної та виробництва оливкової олії.

Щоб Казахстан не потрапив у складну ситуацію, у Національній асоціації переробників олійних культур закликають уряд запровадити обмеження на вивезення сировини. Вони наводять приклад із зерном: підтримавши вивезення пшениці, на внутрішньому ринку подорожчало борошно.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!