Більша бразильська пропозиція тисне на китайський ринок сої

Китай

Згідно з останніми оцінками Міністерства сільського господарства США (USDA) і Бразильського національного сільськогосподарського агентства Conab, у 2022-2023 роках Бразилія виробить 154 млн тонн сої. У поєднанні з передбачуваним високим урожаєм кукурудзи цього сезону очікується, що загальне виробництво олійних культур і зерна в Бразилії значно перевищить ліміт потужностей зберігання в країні, який становить приблизно 191 млн тонн, згідно з ринковими джерелами, повідомляє Аrgusmedia.

Відповідно, експортери та місцеві фермери знизили ціни пропозиції сої, щоб залучити більше продажів, намагаючись очистити надлишок запасів і звільнити більше сховищ для надходження кукурудзи нового врожаю в кінці червня-липні.

Загальний попит у Китаї залишався нижчим, ніж очікувалося, за даними ринкових джерел, загальні зобов’язання щодо травневих відвантажень перевищили 9 млн тонн цього тижня, а до початку завантаження в цьому місяці залишилося лише 10 днів. Зобов’язання щодо відвантаження в червні на даний момент становлять 3,2-3,5 млн тонн, а попит очікується на рівні 8 млн тонн за місяць.

Темпи продажів фермерів у Бразилії також відставали від середніх історичних рівнів. Поточні продажі досягли 47-50% загального врожаю, що на 13-17% пункта менше, ніж у попередні роки. Це означає, що 77-82 млн тонн сої ще не були продані, що додатково тисне на майбутні ціни на сою.

Для сої, яка буде завантажена після липня, падіння цін, ймовірно, буде обмеженим, кажуть трейдери, оскільки Бразилія була найбільшим постачальником у світі з липня по вересень. Соя нового врожаю в США, яка ще не надійшла, і дефіцит поставок в Аргентині, викликаний посухою, підтримають ціни на сою протягом періоду відвантаження, дозволяючи частково відшкодувати втрати ціни внаслідок рекордних врожаїв і більш жорстких обмежень на зберігання.

Ціни на сою також можуть зазнати тиску через нижчий, ніж очікувалося, попит з боку Китаю — найбільшого в світі імпортера — незважаючи на те, що маржа переробки сої в країні нещодавно відновилася.

Міністерство сільського господарства та сільських справ Китаю (Mara) нещодавно оголосило про план скорочення використання сої в секторі кормів для тварин, як крок до скорочення імпорту сої зі світового ринку.

Частку соєвого шроту в кормових раціонах пропонується скоротити з 14,5% у 2022 році до 13% до 2025 року, що відображає скорочення попиту на соєвий шрот на 6,8 млн тонн через три роки, виходячи з оцінки Mara споживання кормів у 454 млн тонн у 2022 році. Виробникам кормів рекомендується використовувати інші джерела протеїну, такі як харчові відходи та амінокислоти як замінники.

Якщо цю схему буде реалізовано, попит на сою в Китаї може впасти в довгостроковій перспективі.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!