Аналітики очікують, що врожай пшениці в Індії в 2022-23 роках буде нижчим за рекордно високий прогноз міністерства

Джерело:  Oilworld
Индия

Очікується, що врожай пшениці в Індії зросте до 107-108 млн тонн у 2022-23 маркетинговому році (квітень-березень) зі 102 млн тонн рік тому на тлі більш високих урожаїв та сприятливої погоди, показало опитування S&P Global Commodity Insights, в якому прийняли участь 11 аналітиків та трейдерів. Оцінка торгівлі нижче за прогноз Міністерства сільського господарства на 14 лютого в 112,2 млн. тонн, що є рекордно високим показником.

Торгові оцінки виробництва пшениці в Індії в попередньому році також були нижчими за початковий прогноз уряду в 111,3 млн. тонн, який згодом був знижений до 107,7 млн. тонн.

“Хоча посівні площі в цілому стабільні у річному обчисленні, врожайність, ймовірно, буде гарною через сприятливу погоду”, – сказав представник транснаціональної зерноторгової фірми.

Пшениця, друге за величиною продовольче зерно, що посівається в Індії після рису, висівається у жовтні-листопаді та збирається у лютому-березні.

Посіви пшениці дають оптимальну врожайність у сонячні дні та холодні ночі, і на сьогоднішній день у поточному маркетинговому році погода була сприятливою для врожаю пшениці.

Очікується, що можливе зростання виробництва послабить брак пропозиції і знизить ціни.

Ціни на пшеницю на внутрішніх ринках Індії злетіли до небес з квітня минулого року через дефіцит пропозиції та зростаючий експортний попит, збільшившись більш ніж на 35% за рік до 31 500 рупій за тонну (386,40 доларів за тонну) через збереження дефіциту пропозиції.

Зростання цін на пшеницю, основне продовольче зерно в Індії, змусили уряд заборонити експорт і звільнити запаси з буферних резервів.

Сприятлива погода

За даними Міністерства сільського господарства, посівні площі пшениці у 2022-23 МР склали 34,1 млн га проти 34 млн га попереднього року.

“Обсяг виробництва, ймовірно, збільшиться, але не надто сильно, оскільки посівні площі під пшеницею були переважно стабільними”, – сказав трейдер у Делі. “Результат може бути меншим, ніж передбачалося”, пише S&P Global Platts.

Посівні площі збільшилися у великих штатах, таких як Мадхья-Прадеш і Біхар, залишаючись незмінними протягом року таких штатах, як Пенджаб, Раджастхан і Гуджарат, і скорочуючись в Уттар-Прадеше і Харьяне.

Зимові дощі в Індії в період з 1 січня по 14 лютого були на 27% нижчими за середній рівень і склали 19,8 мм, згідно з даними метеорологічного департаменту. Однак у ключових штатах, де вирощується пшениця, дощі були порівняно кращими.

Зливи на стадії дозрівання зазвичай підвищують урожайність сільськогосподарських культур, збільшуючи загальний обсяг виробництва, повідомив S&P Global вчений-аграрій із Індійської ради сільськогосподарських досліджень.

Експортні надії

На тлі можливого збільшення пропозиції деякі учасники ринку сподіваються, що Індія послабить експортні обмеження. Індія запровадила заборону на експорт пшениці 13 травня минулого року через зростання цін на пшеницю та обмежену пропозицію.

Країна стала ключовим постачальником пшениці у 2021-22 МР після початку конфлікту в Україні. До введення заборони країна планувала експортувати рекордні 10 млн. тонн пшениці в 2022-23 МР, порівняно з 7,85 млн. тонн в 2021-22 мг. Проте експорт скоротився після запровадження обмежень.

Тим не менш, торгові джерела не очікували великого обсягу експорту індійської пшениці протягом наступних кількох місяців, при цьому деякі очікували, що уряд намагатиметься відновити запаси за нижчими цінами, перш ніж послаблювати обмеження.

“Уряд може розглянути можливість послаблення обмежень на експорт, запроваджених минулого року, після того, як він зможе запастися пшеницею, необхідною для виконання державних програм, та роздрібні ціни будуть під контролем”, – сказав експортер із Мумбаї.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!